Нигериядағы кедейлік деңгейіне азық-түлік қауіпсіздігі мен аштықтың әсерін талдау

Авторлар

DOI:

https://doi.org/10.26577/be.2023.v146.i4.013
        102 105

Аннотация

Азық-түлік қауіпсіздігі – бұл халықты қолжетімді және пайдалы азық-түлікпен жеткілікті қамтамасыз етудің болмауы. Жылдар бойы азық-түліктің құлдырауының нәтижесінде кедейлік пен соның салдарынан аштықты бастан кешіретін адамдар саны тұрақты түрде өсе бастады. Бұл зерттеу Нигериядағы азық-түлік қауіпсіздігіне, аштық пен кедейлікке бағытталған. Кедейлік көрсеткіші кедейлік деңгейі болса, азық-түлік қауіпсіздігі мен аштық көрсеткіштері азық-түлік өндірісінің индексі, азық-түлік жеткіліксіздігінің таралуы және толық тамақтанбағандар саны болды. Зерттеу 1990-2021 жылдар аралығындағы уақыттық қатарлар деректерін пайдалана отырып, авторегрессивті үлестірілген лаг (ARDL) моделін қолданды. Зерттеу азық-түлік өндірісінің индексі кедейшілік деңгейіне теріс әсер еткенін көрсетті (p=,0008; t=-3,859645; коэфф. -0,133758) және жеткіліксіз тамақтандырудың төтенше кедейлік деңгейіне (p=,0001; t=-) теріс әсер еткені анықталды. 4.861845). Зерттеу сонымен қатар азық-түлік өндірісі, аштық және төтенше кедейлік деңгейі арасындағы себепті байланыс бағыты азық-түлік өндірісінің де, аштықтың да төтенше кедейлікті тудырғанын көрсетті (t=-4,152609, t=-2,250300 & t=5,317666 > t=2,0000). Зерттеу қол жетімділікті арттыру үшін тамақтанбауды жақсарту үшін азық-түлік өнімдерін көбейту үшін тарату жүйесін енгізу керек деп ұсынды.

Жүктелулер

Жарияланды

2024-01-04