Theoretical questions of development of integrated agri-food systems in the region in terms of territorial division of labour.

Authors

  • L. S. Tarshilova Западно-Казахстанский аграрно-технический университет имени Жангир хана

Keywords:

agrifood system, the territorial division of labor, integration, typing, structure, agriculture,

Abstract

Theoretical questions of formation and development of integrated agri-food systems in the region. Given the author's definition, is characterized by sectoral, functional and territorial structure of integrated agri-food system of the WestKazakhstan Oblast. Peculiarities and problems of development of integrated agri-food systems in the region. Describes the elements of the territorial structure of integrated agri-food systems that meet a set of practical tasks to improve the territorial organization of the system

References

1 Территориальное разделение труда и рынок продукции АПК / под ред. Боева В.Р. – М.: Экономика, 1995. – 178 с.

2 Пистун Н.Д. Социально-географические аспекты формирования АПК // Вопросы географии. – 1981. – Вып. 115. –С.116-123.

3 Крылатых Э.Н. Аграрные аспекты вступления стран СНГ в ВТО // Научные труды ВИАПИ. – 2002. – Вып. 6. – С.   25-29.

4 Krugman P. 2011. The New Economic Geography, Now Middle-aged. Regional Studies 45: 1-7.

5 Продовольственный комплекс страны / под ред. В.П. Можина. – М.: Экономика, 1989. – 232 с.

6 Абдильдин С.А. Продовольственный комплекс Казахстана. – Алматы: Кайнар, 1998. – 222 с.

7 Крылатых Э.Н. Прогноз развития агропродовольственного сектора России до 2030 г. // Экономика с. – х. и перерабатывающих предприятий.- 2006. – №9. – С. 8-12.

8 Таршилова Л.С. Формирование агропромышленного комплекса региона в условиях территориального разделения труда // Проблемы агрорынка. – Алматы, 2011. №2. – С. 76-80.

9 Таршилова Л.С. Интегральная агропродовольственная система региона: особенности и проблемы функционирования // Современные наукоемкие технологии. М., 2012. – №10. – С. 69-70.

10 Попов А.А., Яхъяев М.А. Агропромышленный комплекс России: проблемы и решения. – М.: Экономика, 2003. –409  с.

11 Klark K. Regional and urban location. – New York, 1999. – 560 p.

12 Ушачев И. Агропродовольственный сектор: основные направления и проблемы // Экономист. – 2006. №5. – С. 86-94.

13 Панков Б.П. Развитие сельских территорий: шаг – вперед, два – назад // Человек и труд. – 2004. – №10. – С. 11-17.

14 Попов Н.А. Основы рыночной агроэкономики и сельского предпринимательства. – М.: Изд-во РУДН, 2001. – 235 с.

15 Armstrong, H. &Taylor, J. 2000. Regional economics and policy. 3rd ed. Oxford: Blackwell Publishers. 437 p.

16 Территориальная организация агропромышленных комплексов / М.М. Паламарчук, А.М. Паламарчук, Р.А. Язынина.– Киев: Наук. думка, 1985. – 304 с.

17 Крючков В.Г., Раковицкая Л.И. Зерновое хозяйство: территориальная органиазция и эффективность производства.
– М.: Изд-во МГУ, 1996. – 215 с.

Downloads