Особенности организации аудита в животноводстве. Мал шаруашылығында аудитті ұйымдастырудың ерекшеліктері (Вестник КазНУ. Серия Экономическая, 2016)
В статье на примере верблюдоводства рассматриваются проблемы организации и проведения аудита в животноводстве. Также рассматриваются цели и задачи, предмет и объекты аудита, их взаимосвязь как средство контроля при организации и проведения аудита в животноводстве. Как и в любой сфере экономики, в животноводстве также требуется подготовка плана и программ проведения аудита и эффективного использования внутренних и внешних источников информации. По нашему мнению, в верблюдоводстве, применив сплошной метод проверки аудита, при осуществлении документальной проверки по половозрастным группам, эффективность была бы выше. Основываясь на информации, представленные в документах, фактическое количество верблюдов необходимо сличить с данными, указанными в сережках каждого верблюда.Мақалада түйе шаруашылығының мысалында, мал шаруашылығында аудит жүргізудің проблемалары қаралған. Аудиттің бақалау құралы ретінде мақсаты мен міндеттері, пәні мен объектілері олардың өзара байланысы және ауыл шаруашылығында, оның ішінде мал шаруашылығында аудит жүргізудің ерекшеліктері мен әдістері қарастырылған. Экономиканың кез келген саласы сияқты мал шаруашылығында да аудиттің жоспары мен бағдарламасын жасауды, ішкі және сыртқы ақпарат көздерін тиімді пайдалануды қажет етеді. Біздің ойымызша, түйе шаруашылығында аудиторлық тексерудің, жаппай тексеру әдісін қолдану арқылы нақты құжаттары және түйенің жасжыныстық есептік топтары бойынша тексеру жүргізудің тиімділігі жоғары болған болар еді. Құжаттарда көрсетілген мәліметтерге сүйене отырып, нақты түйе санын сырғасы бойынша салыстырып тексеруді жүзеге асыру керек.
Keywords: түйе шаруашылығы; мал шаруашылығы; бизнес жоспар. верблюдоводство; животноводство; бизнесплан.