Оценка динамики инновационной и научно- технической деятельности в РК. Қазақстан Республикасындағы инновациялық және ғылыми-техникалық қызметтің динамикасын бағалау. (Вестник КазНУ. Серия Экономическая, 2016)
В настоящее время решение проблемы достижения экономического роста в Казахстане тесно связано с ускоренным развитием инновационной сферы. Решение задач, стоящих перед экономикой Казахстана в процессе перехода на качественно новую стадию – устойчивого подъема – могут быть обеспечены путем инновационно-ориентированного развития. В данной статье исследованы теоретические аспекты оценки инновационной деятельности страны. Данная оценка была проведена на основе показателей степени инновационной активности. Кроме этого, приведены направления стимулирования инновационной деятельности в стране. Состояние инновационной деятельности является важнейшим индикатором развития общества и экономики в любом государстве. В развитых странах инновационная политика является составной частью государственной социально-экономической политики. Қазіргі уақытта Қазақстан Республикасының экономикалық өсуін тиімді шешу мәселелері инновациялық ортаның үдемелі дамуымен тығыз байланысты. Қазақстан экономикасының алдында тұрған міндет – дамудың сапалы жаңа сатысына өту – инновациялық орта арқылы шешімін таппақ. Осы мақалада еліміздің инновациялық қызметін бағалаудың теоретикалық аспектілері зерттелінген. Бұл бағалау жұмыстары инновациялық белсенділік деңгейі көрсеткіштері бойынша зерттелінді. Сонымен қатар, еліміздегі инновациялық қызметті ынталандырудың негізгі бағыттары анықталып, ұсынылды. Себебі инновациялық белсенділік кез келген елдің қоғам мен экономикасының даму деңгейін анықтаушы маңызды индикатор және ол дамыған елдерде мемлекеттік әлеуметтік-экономикалық саясаттың маңызды бөлігі болып табылады. Осы тұрғыдан Қазақстанның әлеуметтік-экономикалық дамуына инновация мен инновациялық қызметтің аса маңыздылығын ескере отырып, оны экономикамызға ендіру басты алғышарттардың бірі деп есептейміз.
Keywords: инновация; научно-технический; НИОКР; ВВП. инновация; ғылыми-техника; ҒЗТКЖ; ЖІӨ.