Метод игрового имитационного моделирования в управлении логистикой снабжения. Логистикалық жабдықтауын басқару ойын модельдеу әдісін насихаттау. (Вестник КазНУ. Серия Экономическая, 2016)
В данной статье игровое имитационное моделирование рассматривается с позиции теории управления организационными системами. Теория управления организационными системами (ТУОС) изучает механизмы функционирования организационных систем. Основной метод исследования – математическое моделирование (системный анализ, теория игр, теория принятия решений, исследование операций) процедур принятия управленческих решений. Полученные результаты используются на практике при управлении организациями самого разного масштаба – от производственных цехов до отрасли и региона. Цель статьи предоставить специалистам по теории и практике управления организационными системами (ученым, преподавателям, аспирантам, студентам, а также реальным управленцам, менеджерам) показать применение ТУОС для описания конфликтных ситуаций в логистических системах. Описаны существующие противоречия в логистике. Проведена классификация базовых механизмов управления ТУОС по всем функциям управления применительно к логистическим системам. На численном примере проведен анализ централизованной схемы снабжения с применением принципа жесткой централизации. Бұл мақалада ұйымдастырушылық жүйелердің басқару теориясы тұрғысынан ойындық иммитациялық модельдеуі қарастырылды. Ұйымдастырушылық жүйелердің басқару теориясы (ҰЖБТ) ұйымдастырушылық жүйелердің механизмдерін зерттейді. Негізгі зерттеу әдісі – басқару шешімдерін қабылдау рәсімдерінің математикалық модельдеу (жүйелік талдау, ойын теориясы, шешім теориясы, операцияларды зерттеу) қолдануда. Нәтижелері барлық ұйымдарда – өндірістік цехтардан бастап, өнеркәсіптерде және өңірлік деңгейде басқару тәжірибесінде қолданылады. Мақаланың мақсаты логистикалық жүйелерінде қақтығысты сипаттау үшін ұйымдастырушылық жүйелер басқару теориясы мен практикасын қамтамасыз ету мамандарына (зерттеушілер, оқытушылар, аспиранттар, сондай-ақ жылжымайтын менеджерлер, басқарушылар) бағытталған. Логистикадағы қолданыстағы қайшылықтар сипатталды. Логистикалық жүйелеріне қатысты ҰЖБТ базалық басқару механизмдері барлық басқару функциялары үшін жіктелді. Сандық мысалда қатаң орталықтандыру қағидасын пайдаланып орталықтандырылған жабдықтау үлгісіне талдау жүргізілді.
Keywords: теория игр; имитационное моделирование; организационная система; механизмы управления. ойын теориясы; модельдеу арқылы; ұйымдастырушылық жүйесі; басқару механизмдері.