Вопросы стандартизации и методики контроля качества аудита. Аудит сапасын бақылаудың әдістері мен стандарттау мәселелері. (Вестник КазНУ. Серия Экономическая, 2016)
В соответствии с Международными принципами по обеспечению уверенности аудит отчетности представляет собой задание, обеспечивающее уверенность аудитора выразить свое мнение. Согласно требованиям МСА №220 обязанности по реализации процедур контроля качества в ходе выполнения каждой проверки возлагаются на членов аудиторской группы. Раскрыты основные процедуры контроля качества выполнения задания в отношении: руководства выполнением задания; соблюдения этических требований; принятия клиента и продолжения сотрудничества с ним, а также принятия заданий; назначения аудиторской группы на задание; выполнения задания; мониторинга выполнения задания. Представлены основные направления контроля качества аудиторского задания на основе методa разложения услуги на составляющие процессы: подготовительный, основной и заключительный. Таким образом, можно сказать, аудиторская фирма должна установить политику и процедуры, обеспечивающие разумную уверенность в том, что они являются надлежащими, эффективно функционирующими и соблюдаются на практике. Мақалада авторлар аудитордың түсінігі бойынша ойынталапқа сай жеткізе білудің маңыздылығы белгіленіп, есептер талабының негізінде барлық аспектіге сай дайындалғандығының маңыздылығы көрсетілген. АХС №220 талаптарына сай сапаны бақылау рәсімін іске асыру міндеті бойынша әрбір тексеріс аудиторлық топтың мүшелеріне жүктеледі. Қарым- қатынастағы тапсырмаларды орындаудың сапасын бақылаудағы негізгі рәсімдер ашылды: тапсырманы орындаудағы басшылық; этикалық талаптарды орындау; тапсырыскерді қабылдау және онымен серіктес болу, сонымен қатар тапсырманы қабылдау; тапсырмаға аудиторлық топты тағайындау; тапсырмаларды орындау; тапсырманы орындау мониторингі. Құжаттаманы заманауи даярлау аудиттің сапасын жоғарылатады, сонымен қоса тексеріс тиімділігі мен дәйектерді бағалауды арттырады, аудиторлық есепті рәсімдеуді аяқтайды. Сол себепті, идентификацияланған құжаттар түрлі мақсаттарға негізделеді. Аудиторлық үлгі саналы тұрақтылықты қамтамасыз ететін саясат пен рәсімді тудырады, тәжірибе жүзінде алдыңғы қатарлы тиімді әсер береді. Аудиторлық тапсырмалардың жіктеу қызметінің әдісін қодана отырып, сапаны бақылаудағы негізгі бағыттары ұсынылған: даярлық, негізгі және қорытынды. Осы негізде айтар болсақ, аудиторлық фирма қызмет атқарып тұратын және тәжірибелі саясат пен алғышартттарды бекіту қажет
Keywords: качество аудита; элементам системы контроля качества; процедуры контроля; обзорная проверка качества; методов оценки качества услуг. аудит сапасы; сапа жүйесінің элементтерін бақылау; бақылау процедурасы; сапаны жалпы тексеру; қызмет сапасының әдістері.