Туристік ұйымдардағы қаржылық және салықтық есепті ұйымдастыру маңызы. Значение организации финансового и налогового учета в туристских организациях. (Вестник КазНУ. Серия Экономическая, 2016)
Жаһандану жағдайында басты мәселе болып табылатын нарықтағы туристік қызмет көрсетудің және осы саланың бәсекеге қабілеттілігін арттыру мақсатында, сонымен қатар жұмыс орындарымен қамтамасыз ету, халықтың әл-ауқатын арттыру, ішкі және сыртқы туризмді ұйымдастыру арқылы үкіметбюджетіне түсетін табысты көтеру нақты жолға қойылуы қажет. Осы мақсатқа жету үшін туристік саланың бәсекеге қабілеттілігін арттыру үшін және қаржылық және салықтық есепті ұйымдастырудың әдістері мен оны қолдау қажеттіліктері туындаған. Яғни сала есебін ұйымдастырудың ерекшелігін ескере отырып, қаржылық есептіліктің халықаралық стандарттарының талаптары мен шарттарын орындау үрдісіне аса назар аударылуы, осы сала қызметінің табысты қызмет көрсету кепілі болып табылады. Бұл мақалада жоғарыда көрсетілген міндеттерді шешу жолдары мен ұйымдастыру шарттары қарастырылған. В современных условиях одной их проблем является совершенствование развития рынка туристских услуг, формирование конкурентоспособной индустрии туризма, обеспечение населения рабочими местами, увеличение доходности народа и государства, используя входной и внутренний туристский рынок. Для достижения этой цели появилась необходимость использования методов и способов ведения финансового и налогового учета в туристской отрасли. Использование технологий финансового и налогового учета в сфере туризма оказывает влияние на повышение его конкурентоспособности и устойчивого развития туризма страны. В данной статье рассмотрены такие вопросы, как цели финансового и налогового учета, основополагающие допущения и качественные характеристики, определяющие полезность отчетной информации, приводится порядок отражения бухгалтерской проводки. Концептуальные основы определяют подход к составлению финансовой отчетности и обуславливают возможность применения профессиональных суждений при решении разного рода вопросов, актуальные проблемы организации финансового и налогового учета отрасли, оказание туристских услуг в нашей стране.