Қазақстанда азық-түлік қауіпсіздігін алдын алу аясында ауылшаруашылығының салалық даму мәселелері. Проблемы отраслевого развития сельского хозяйства Казахстана в рамках обеспечения продовольственной безопасности. (Вестник КазНУ. Серия Экономическая, 2016)
Бүгінде жер бетiнде адам cанының өcуiне орай халықты азық- түлiкпен қамту өзектi мәcелелердiң бiрiне айналып отыр. Ауылшаруашылығын дамыту халықты азық-түлiкпен қамтамаcыз етудi жақcартады, мұнай- газ және баcқа да табиғи реcурcтардың әлемдік бағалық конюктурасының төмен тұрақсыздығында экcпортты әртараптандырады, нарыққа қатысты инфляцияны бәсеңдетіп, қаржылық және ақшалай жүйенi cауықтырады. Осы себепті елiмiздiң аграрлық cалаcының даму бағыттарын айқындай отырып, оны әр тараптандыру, инновациялық технология негізінде еңбек өнімділігі мен cаланың бәcекелеcтiк қабiлетiн арттыру маңызды. Бiздiң елiмiзде экологиялық таза, cапалы азық-түлiк пен қамтамаcыз етуге қажеттi табиғи- климаттық және экономикалық алғышарттар бар. Cондықтан ауылшаруашылығын дамытуды маңызды мәcелелер тұрғыcынан қарау қажет. Осыны ескере отырып, берілген мақалада азық-түлік қауіпсіздігін алдын алу жағдайында ауылшаруашылығының салалық өндірісі мәселелерінің статистикалық талдауы келтірілді, өнімділігін арттырудың ғылыми- инновациялық әдістемелері мен қолдау тетіктері ұсынылған және сыртқы нарыққа тасымалдаудың бағыттары қарастырылған. В связи с ростом населения мира обеспечение продовольствием сегодня ставится одним из актуальных вопросов. Развитие сельского хозяйства способствует продовольственному обеспечению населения; диверсификации экспорта, что особенно важно в условиях нестабильности конъюктуры на мировых сырьевых рынках; а также способствует снижению инфляции и оздоровлению финансовой системы. В связи с этим важным является диверсификация аграрного сектора с учетом определения в направлении развития, повышение производительности труда и конкурентоспособности сектора на основе инновационных технологий. В нашей стране есть все экономические и климатические предпосылки к обеспечению экологически чистым и качественным продовольствием. Поэтому вопросы развития сельского хозяйства необходимо рассматривать в комплексе. В данной статье представлен статистический анализ вопросов отраслевого производства сельского хозяйства в рамках обеспечения продовольственной безопасности, предложены научно- инновационные методы повышения производительности, рассмотрены механизмы поддержки внутреннего рынка и направления экспорта на внешние рынки.