Коммерцияландыру кеңсесі қызметін ұйымдастырудың шетелдік тәжірибесі. Зарубежный опыт организации работы офиса коммерциализации. (Вестник КазНУ. Серия Экономическая, 2016)
Инновациялық экономика құру үшін отандық ғылыми- зерттеу нәтижелерін қолданысқа енгізіп, коммерцияландыру өте маңызды болып табылады. Бұл мақсатта инновациялық инфрақұрылым объектілерінің, әсіресе, коммерцияландыру кеңселері мен орталықтарының жұмысы ерекше. Қазақстанда «Технологиялық даму жөніндегі ұлттық агенттік » қаржылық көмек беруінтоқтатқанда бірнеше коммерцияландыру кеңсесі жұмысын қысқартқан. Бірақ 2015 жылы қабылданған заңға сай енді жоғары оқу орындары мен ғылыми институттар коммерцияландыру қызметін басым бағыттар ретінде қарастыратын болды. Ендеше аталған ұйымдардың жұмысын қалай барынша тиімді ұйымдастыру қажет деген сұрақ туындайды. Сондықтан, бұл мақалада ғылыми әзірлемелерді коммерцияландыру орталықтары мен кеңселерін құрудың үздік әлемдік тәжірибелері қарастырылған. Сонымен қатар, коммерцияландыру кеңсесінің негізгі жұмыс бағыттары, табысты бөлу механизмдері, қызметкерлерге қойылатын талаптар мен нәтижені бағалайтын индикторлар талданған. Мақала университет жанында ғылыми әзірлемелерді коммерцияландыруға жауаптылар үшін пайдалы бола алады. Коммерциализация и использование отечественных научных разработок являются очень важными составляющими в формировании инновационной экономики. В этой связи стоит отметить необходимость эффективной работы всех объектов инновационной инфраструктуры, и особенно офисов и центров коммерциализации. Когда «Национальное агентство по технологическому развитию » Казахстана прекратило финансирование офисов коммерциализации, многие из них либо сократили персонал, либо остановили свою работу. Однако, с принятием нового закона в 2015 году коммерциализация стала одним из приоритетных направлений работы университетов и научных институтов. Поэтому возникает вопрос, как эффективно организовать работу вновь созданных офисов коммерциализации. В данной статье рассмотрен мировой опыт по организации работы офисов и центров коммерциализации. Также проанализированы основные функции офиса коммерциализации, механизм распределения доходов, требования к персоналу и индикаторы по оценке работы. Статья может представлять интерес тем, кто занимается коммерциализацией научных разработок при университетах.