Индустриальная политика Республики Казахстан: опыт реализации;-Қазақстан Республикасының индустриялық саясаты: жүзеге асыру тәжірибесі (Вестник КазНУ. Серия Экономическая, 2016)
Средством для достижения макроэкономических целей, связанных с повышением благосостояния страны, является задействование и активизация инновационно-индустриальной составляющей в общей системе реформаторских программ. В данном ключе актуальной проблемой является оценка эффективности проводимой политики в области индустриализации. В данной статье рассмотрены проблемы реализации процессов индустриализации в РК. Проведена оценка реализации Государственной программы по форсированному ин-дустриально-инновационному развитию РК на 2010-2014 годы. На основе анализа реализации программных проектов индустриально-инновационного развития, в частности индустриальной карты, ГПФИИР в старой и новой редакции выявлены основные проблемы и сложности в реализации государственной политики технологизации национальной экономики. Так, отмечено наличие громоздкости и дублируемости государственных программ, недоработанность в определении целевых индикаторов, отсутствие персональной от-ветственности за реализацию проекта, высокая затратность финан-совых средств государства;-Елдің әл-ауқатын жақсартуға байланысты, индустриялдық-инновациялық және жалпы жүйелік реформалау бағдарламаларында өнеркәсіптік компоненттерді тарту және жандандыру – макро-экономикалық мақсаттарға қол жеткізудің құралы болып табылады. Осы орайда, индустрияландыру саясатының тиімділігін бағалау өзекті мәселе ретінде көрсетіледі. Бұл мақалада, Қазақстан Рес-публикасындағы индустрияландыру процесін жүзеге асыру мәсе-лелері қарастырылады. 2010-2014 жылдарға арналған Қазақстан Республикасының үдемелі индустриялық-инновациялық даму жөнін-дегі мемлекеттік бағдарламасын жүзеге асыруға бағалау жүргізілді. Индустриялық-инновациялық даму бағдарламалық жобаларды, атап айтқанда өнеркәсіп картасы ҮИИДМБ ескі және жаңа нұсқасында іске асыруды талдау негізінде ұлттық экономиканы технологияландыру және мемлекеттік саясатты жүзеге асырудың негізгі мәселелері мен қиындықтары анықталды. Осылайша, мемлекеттік бағдарламалардың қайталануы және ауқымдылығы, нысаналы индикаторларды анық-таудың нәтижесіне жеткізілмеуі, жобаны жүзеге асыру үшін жеке жауапкершіліктің болмауы, мемлекеттің қаржы ресурстарында жоғары шығындардың болу мәселелерін атап өтуге болады.
Keywords: индустриализация; политика; государственная программа; индустриально-инновационное развитие; -индустрияландыру саясаты; индустриялық-ин-новациялық даму; мемлекеттік бағдарлама.