Особенности системы аудита эффективности в зарубежных странах. Шет елдерде тиімділік аудитінің ерекшеліктері (Вестник КазНУ. Серия Экономическая, 2016)
Аудит эффективности, который является одним из основных видов контроля исполнения государственного бюджета, осуществляется высшими органами финансового контроля зарубежных стран. Данная статья посвящена актуальным вопросам оценки экономичности, эффективности и результативности использования бюджетных средств. В статье исследуются цели, способы практического проведения аудита эффективности, возникающие при этом проблемы и пути их решения.Особенность этой статьи заключается в том, что внедрение аудита эффективности в деятельность зарубежных органов государственно- го финансового контроля потребовало соответствующих изменений в их организационные структуры. Во многих странах, как Бельгия, Великобритания, Дания, Норвегия, Нидерланды, Швеция, были созданы специальные подразделения по аудиту эффективности. Мемлекеттік бюджет мониторингін іске асырудың негізгі түрле- рінің бірі тиімділік аудиті болып табылады, ол шет елдердің жоға- ры қаржы бақылау органдары арқылы жүзеге асырылады. Мақалада бюджеттік қаражатты пайдалану тиімділігі, нәтижелілігі мен тиімді- лігін бағалаудың өзекті мәселелері қаралған. Сонымен бірге тиімді- лік аудитін практикалық мақсаттары, әдістері, тексеру нәтижесінде алынған проблемалары және оларды шешу жолдарын қарастырады.Мақаланың ерекшелігі мемлекеттік шетелдік қаржылық бақылау органдарының қызметінде тиімділік аудитін жүзеге асыру, олардың ұйымдық құрылымдарында тиісті өзгерістердің талаптары болып табылады. Бельгия, Ұлыбритания, Дания, Норвегия, Нидерланды, Швеция сияқты көптеген елдерде тиімділік аудиті үшін арнайы бір- лік орнатқан.
Keywords: аудит эффективности; финансы; бюджет; бюджетная система; результативность; реформа; эффективность тиімділік аудиті; қаржы; бюджет жүйесі; тиімділік