Қазақстанда шағын және бір салалы қалаларды әлеуметтік-экономикалық дамытуды басқарудың негізгі бағыттары. Основные направления управления социально-экономическим развитием малых и монопрофильних городов Казахстана (Вестник КазНУ. Серия Экономическая, 2016)
Бұл мақалада мәселелерді шешу үшін шағын және бір салалы қалаларды басқарудың әлеуметтік-экономикалық негіздерінің жетілдіру проблемалары зерттелген, атап айтқанда Қазақстандағы және шетелдегі шағын және бір салалы қалаларды дамытудың негізгі бағыттары анықталған; қалалардың қоныстану типіне байланысты және олардың дамуын басқару деңгейіне қатысты жіктеме жасалған; шағын және бір салалы қалалардың стратегиялық жоспарлауының әдістемелік және әдістік аспектілері зерттелген; бір салалы қалалар жергілікті құрылым ретінде және оларға ерекше басқарушылықты қажет ететіндігі айқындаған; бір салалы елді мекендердің негізгі даму проблемалары талданған; шағын және моноқалаларды әлеуметтік-экономикалық дамыту бағдарламасының негізі мен реттілігі осы бағадарламаны жасап шығарудағы және оны іске асырудағы басты құрал ретінде анықталған; жергілікті мақсатты бағдарламалардың іске асырылуының мониторингін жүргізудің алгоритмі жасалынған және қалақұраушы кәсіпорынды қайта құрылымдау жағдайында бір салалы қалалардың даму стратегиясын жүзеге асырумен жергілікті кәсіпорындардың басқару тиімділігін бағалауға әдістемелік ұсыныстар ұсынылған.В статье рассмотрены социально-экономические проблемы становления малых и монопрофильных городов; исследованы и обоснованы научно-теоретические основы совершенствования уп равления социально-экономическим развитием городов.Исследованы вопросы совершенствования социально-экономи ческих основ управления малых и монопрофильных городов, в част ности определены приоритетные направления развития экономики малых и монопрофильных городов в Казахстане и за рубежом; оп ределены типы городских поселений и проведена классификация с позиций управления их развитием; исследованы методологические и методические аспекты стратегического планирования в малых и мо нопрофильных городах и т.д.