Факторы, влияющие на туристскую активность населения. Тұрғындардың туристік белсенділігіне әсер етуші факторлары. (Вестник КазНУ. Серия Экономическая, 2016)
Республика Казахстан обладает высоким туристским потенциалом, однако в рейтинге стран мира по Индексу конкурентоспособности сектора путешествий и туризма 201 3 года (Travel and Tourism Competitiveness Index 2013), опубликованном группой Всемирного экономического форума [1] и по данным Всемирного банка в рейтинге Индекса эффективности логистики (LPI - The Logistics Performance Index) 2014 г. [2] заняла 88-е место. При этом главным фактором, сдерживающим развитие туризма, как в стране, так и в регионах, по-прежнему является неразвитая туристская инфраструктура, низкие темпы развития и необходимость совершенствования ее основных элементов. В статье рассмотрены подходы к формированию туристской инфраструктуры на рекреационных территориях, основные факторы, влияющие на туристскую активность населения, что позволило установить основные проблемы, сдерживающие развитие туристской инфраструктуры, и сформулировать направления ее совершенствования.Қазақстан Республикасы жоғары туристік әлеуетке ие, бірақта, Дүниежүзілік экономікалық форумның топтарымен жарияланған 2013 жылдың саяхат жэне туризм секторының бәсекеқабілеттілік Индексі бойынша әлем елдері рейтингісінде (Travel and Tourism Competitiveness Index 2013) [1] және Дүниежүзілік Банктің берілгендері бойынша 2014 жылдың логистиканың тиімділік Индексі рейтингісінде (LPI - The Logistics Performance Index) [2] 88-ші орынға ие болды. Бүл кезде елдегі сонымен қатар өңірлердегі туризмнің дамуын тежеуші басты фактор басып дамымаған туристік инфрақүрылым, дамудың және оның негізгі элементтерін жетілдірудің төменгі қарқындары саналады. Мақалада рекреационды аумақтарда туристік инфрақүрымды қалыптастыруға ыңғайлар, түрғындардың туристік белсенділігіне эсер ететін негізгі факторлар, осылардың көмегімен туристік инфрақүрылымның дамуын тежеуші жэне оларды жетілдіру бағыттарын қалыптастырудың негізгі мәселелерін айқындауға мүмкіндік берді.
Keywords: Tуристская инфраструктура; инфраструктура туризма; факторы активности туризма; информационная инфраструктура. Tуристік инфрақұрылым; туризмнің инфрақұрылымы; туризмнің белсенділік факторлары; ақпараттық инфрақұрылым.