Зарубежный опыт коммерциализации инноваций и возможности их применения в Казахстане. Инновацияларды коммерцияландырудың шетелдік тәжірибесі және оны Қазақстанда қолдану мүмкіндіктері. (Вестник КазНУ. Серия Экономическая, 2016)
На сегодняшний день коммерциализация результатов научно- исследовательских работ и инноваций представляет особую важность для экономики Казахстана. Для формирования инновационной экономики требуется укрепить связь между наукой, производством и бизнесом, что в свою очередь будет способствовать развитию отечественной науки. Формирование объектов инновационной инфраструктуры в нашей стране началось всего десять лет назад. Поэтому возникает необходимость исследования передового зарубежного опыта в коммерциализации инноваций, анализа преимуществ и недостатков, а также изучения возможности их применения в нашей стране. В статье рассмотрены дефиниция и классификация коммерциализации инноваций согласно зарубежным научным изданиям, также механизмы распределения прибыли от коммерциализации изобретения, практикуемые в странах Европы. Проанализирован опыт организационного обеспечения коммерциализации технологий в развитых странах мира. В результате анализа указанных проблем определен ряд необходимых мер для развития сферы коммерциализации инноваций в Республике Казахстан. Қазіргі таңда Қазақстан экономикасы үшін ғылымизерттеу жұмыс тарының нәтижелері мен инновацияларды коммерцияландыру ерекше өзектілікке ие болып отыр. Инновациялық экономика құру жолында ғылым, өндіріcпен бизнес арасындағы байланысты нығайтып, отан дық ғылымның дамуына серпін беру қажет. Еліміздегі инновациялық инфрақұрылым объектілері небәрі он жылдан астам уақыт бұрын құ рыла бастады. Сондықтан инновацияларды коммерцияландырудағы озық шетел тәжірибесін зерттеп, оның артықшылықтары мен кемшіліктерін талдап, өз елімізде қолдану мүмкіндігін қарастыру қажеттілігі туындайды. Мақалада шетелдік ғылыми әдебиеттерде инновацияларды коммерцияландыру ұғымына берілген анықтама мен оның жікте месі, Еуропа елдеріндегі коммерцияландырылған өнертабыстан түскен пайданы бөлу механизмі қарастырылған. Сондайақ, дамыған елдер дегі технологияларды коммерцияландыруды ұйымдастырушылық қол дау құрылымы талданған. Көрсетілген мәселелерді талдау нәтижесін де Қазақстан Республикасы үшін инновацияларды коммерцияландыру саласын дамытудағы ең өзекті қадамдар анықталған.
Keywords: коммерциализация инноваций; механизм коммерциализации технологий; зарубежный опыт коммерциализации. инновацияларды коммерцияландыру; технологияларды коммерцияландыру механизмі; коммерцияландырудың шетелдік тәжірибесі.