Особенности учета налога на прибыль. Пайдаға арналған салықты есепке алу ерекшеліктері (Вестник КазНУ. Серия Экономическая, 2016)
В настоящее время одной из наиболее важных проблем,стоящих перед отечественными компаниями, является правильное отражение результатов хозяйственной деятельности. Налоговые последствия операций, выражаемых в финансовой отчетности, учитываются при определении текущей задолженности по налогам. Во время исследования авторы опирались на положения МСФО 12 «Налоги на прибыль», научные труды отечественных и зарубежных авторов по проблемам бухгалтерского учета и налогообложения. В методологическую основу исследования положены принципы общенаучной методологии, включающий комплексный системный подход, методы анализа и синтеза.Выявлены и исследованы причины возникновения отложенных налогов. На основе детального изучения определений МСФО 12 и сущности отложенных налогов предложен понятийный аппарат для использования в казахстанской практике учета отложенных налогов.Қазіргі кезде отандық компаниялардың алдында тұрған неғұрлым маңызды проблемалардың бірі шаруашылық қызметтің нәтижелерін дұрыс көрсету болып табылады. Қаржы есептілігінде көрсетілетін операциялардың салық салдары салықтар бойынша ағымдағы берешекті анықтау кезінде есепке алынады. Зерттеулердің теориялық негізі ҚЕХС 12 «Пайдаға арналған салықтар» қағидаларына, бухгалтерлік есепке алу және салық салу проблемалары бойынша отандық және шетелдік авторлардың ғылыми еңбектеріне сүйенді. Зерттеудің әдістемелік негізімен кешенді жүйелік көзқарасты, талдау және синтез жасау әдістерін қамтитын жалпы ғылыми әдістеме қағидаттары құрылды.Кейінге қалдырылған салықтардың пайда болу себептері анықталды және зерттелді. ҚЕХС 12 анықтауларын және кейінге қалдырылған салықтардың мәнін толық зерделеу негізінде, қазақстандық практикада кейінге қалдырылған салықтарды есепке алуды пайдалану үшін түсініктеме аппараты ұсынылды.