О необходимости формирования междисциплинарных компетенций «нефтянников ». «Мұнайшылардың » пәнаралық құзыреттерін қалыптастыру қажеттігі туралы (Вестник КазНУ. Серия Экономическая, 2016)
Новые научные идеи, возникающие в любой сфере человечес кой деятельности, не будут признаны инновациями, если их реализа цияне принесет коммерческий интерес. Вместе с тем сфера влияния рыночных интересов имеет границы. Такие законы рынка, как сво бода использования ресурсов, свобода выбора, свобода ценообра зования, ограничены правовыми, социальными, экологическими и политическими законами и нормативами. Нарушение их требований способно привести к негативным последствиям для общества, эко номики и государства. Поэтому специалисты-естественники вправе владеть основами знаний, умений и навыков из гуманитарной об ласти. Расширение профессиональных компетенций специалистов повышает эффективность принятия решений, обогащает интеллект личности, укрепляет его конкурентоспособность в карьерном росте.Адам қызметінің кез келген саласында пайда болатын жаңа ғы лыми идеялардың іске асырылуы коммерциялық мүдде алып кел мейтін болса, бұл идея инновация деп танылмайды. Сонымен қатар, нарықтық мүдденің әсер ету саласының шекарасы болады. Нарық тың ресурстарды пайдалану еркіндігі, таңдау еркінідігі, баға белгі леу еркіндігі сияқты заңдары құқықтық, әлеуметтік, экологиялық және саяси заңдар мен нормативтер арқылы шектеледі. Бұл талап тарды бұзу қоғам, экономика және мемлекетке кері әсерін тигізеді. Сондықтан жаратылыстану мамандары гуманитарлық саланың білі мін, қабілеттіліктері мен дағдыларын игеруге құқылы. Мамандардың кәсіби құзыреттерін кеңейту шешім қабылдау тиімділігін арттыра ды, тұлғаның ой-өрісін байытады, мансапты жоғарылатуда оның бә секеге қабілеттілігін нығайтады.
Keywords: междисциплинарные компетенции; специалисты нефтяной отрасли; формат учебных планов. пәнаралық құзыреттер; мұнай саласының мамандары; оқу жоспарының форматы.