К вопросу организации и эффективного управления портфельным инвестированием в банках второго уровня РК. ҚР-ның екінші деңгейлі банктерінде қоржынды инвестициялауды ұйымдастыру және тиімді басқару мәселелері. (Вестник КазНУ. Серия Экономическая, 2015)
Фондовые рынки весьма чувствительны к любым политическим и экономическим колебаниям в мире. Согласно существующим глобальным тенденциям: циклические ухудшения конъюнктуры мирового финансового рынка; кризисные процессы в мирном развитии некоторых стран; актуализации стратегического развития мировых финансовых рынков и их экспансии в страны с развивающейся экономикой, можно предположить, что стремление стран сохранить немногочисленные национальные финансовые рынки означает стремление сохранить символ конкурентоспособности экономики и политической стабильности.В современном мире каждый максимально стремиться нарастить собственный капитал как на микроуровне, так и на международной арене. Если капитал стабилен и имеет потенциал к приумножению, то стабилен и значителен его обладатель. Таков закон эволюции участников истории XXI века. Реалии нашего времени диктуют банкам системно организовывать и эффективно управлять инвестиционным портфелем. В статье предпринята попытка формирования рекомендаций для коммерческих банков касательно их эффективного управления инвестиционным портфелемҚор нарықтары әлемдегі кез келген саяси және экономикалық өзгерістерге сезімтал келеді. Әлемде қалыптасқан үрдістерге сәйкес: әлемдік қаржы нарығы конъюнктурасы циклінің нашарлауы; кейбір елдердің дамуындағы дағдарыс үдерістері; әлемдік қаржы нарықтарының стратегиялық дамуының өзектілігі және олардың дамушы елдер экономикасын жаулап алуы, әлі де болса мемлекеттердің санаулы ұлттық қаржы нарықтарды сақтау мақсаты бір елде сақталып қалуы ел экономикасының бәсеке қабілеттілігі мен саяси тұрақтылығы сақталуы секілді. Қазіргі кезде әрбір экономикалық субъект өзінің меншікті капиталын микродеңгейде де, әлемдік нарықта да арттыруға тырысады. Егер капитал тұрақты болып, көбею потенциалына ие болса, онда сол капиталдың иесі тұрақты деп саналып, оның нарықтағы рөлі де маңызды болады. Бұл XXI ғасыр тарихына қатысушылардың эволюциялық заңдылығы болып табылады. Бүгінгі күннің жағдайы банктерге инвестициялық қоржынын жүйелі түрде ұйымдастырып, оны тиімді басқаруға мәжбүр етеді. Мақалада коммерциялық банктердің инвестициялық қоржынын тиімді басқаруға қатысты ұсыныстарды жасап шығару бойынша талпыныс жасалды.
Keywords: инвестиционный портфель; банки второго уровня; фондовая биржа KASE; анализ; операции с ценными бумагами; инвестициялық қоржын; екінші деңгейлі банктер; KASE қор биржасы; талдау; бағалы қағаздар бойынша операциялар