Внутренний аудит как одна из ключевых функций управления организацией. Ішкі аудит – ұйымды басқарудың негізгі функциясы ретінде . (Вестник КазНУ. Серия Экономическая, 2015)
В современных условиях внутренний контроль становится эффективным инструментом управления бюджетной организацией. Возрастающие требования к эффективности управления обуславливают необходимость функциональной активизации внутреннего аудита как составной части системы внутреннего контроля организации. Это требует качественно нового теоретического осмысления его сути и роли в управлении государственным учреждением. В статье обобщено понятие, цель и составные элементы системы внутреннего контроля. Дано определение и основные принципы внутреннего аудита. Определены главная цель внутреннего аудита и цели с точки зрения: общей системы управления, управленческих систем, основанных на результатах деятельности, операционных систем, систем внутреннего контроля: финансовых операций, управления собственностью. Приведенный перечень целей внутреннего аудита подтверждает многофункциональные возможности внутреннего аудита. Для более глубокого понимания сущности внутреннего аудита определены основополагающие принципы, на которых он базируется: принцип независимости и объективности, принцип конфиденциальности, принцип профессиональной компетентности.Қазіргі жағдайларда ішкі бақылау бюджеттік ұйымды басқарудың тиімді құралы болып саналады. Басқару тиімділігіне қойылатын үдемелі талаптар, ұйымның ішкі бақылау жүйесінің құрама бөлігі ретінде ішкі аудиттің функционалдық жандануының қажеттілігі шартын қояды. Бұл оның мемлекеттік мекемені басқарудағы мәні мен рөлін теориялық тұрғыдан қайта қарап түсінуді талап етеді. Мақалада ішкі бақылау жүйесінің түсінігі, мақсаты және құрама элементтері жинақталған. Ішкі аудиттің анықтамасы мен негізгі қағидаттары берілген. Ішкі аудиттің басты мақсаты және оның жалпы басқару жүйесі, қызмет нәтижелеріне негізделген басқару жүйелері, операциялық жүйелер тұрғысынан, сондай-ақ ішкі бақылау жүйелері: қаржы операциялары, меншікті басқару тұрғысынан алғандағы мақсаттары анықталған. Ішкі аудит мақсаттарының келтірілген тізбесі ішкі аудиттің көп атқарымдылық мүмкіндіктерін растайды. Ішкі аудит мәнін аса терең түсіну үшін, ол негізделетін: тәуелсіздік және әділдік қағидаттары, құпиялылық қағидаты, кәсіби біліктілік қағидаты сияқты, негізге алынатын қағидаттар анықталған.
Keywords: контроль; система внутреннего контроля; внутренний аудит; принципы внутреннего аудита; принцип независимости; бақылау; ішкі бақылау жүйесі; ішкі аудит; ішкі аудит қағидаттары; тәуелсіздік қиғидаты