Трудовые ценности: генезис и эволюция взглядов . Қызметке байланысты қалыптасқан құндылықтар: генезис және ғылыми көзқарастар эволюциясы . (Вестник КазНУ. Серия Экономическая, 2015)
Процесс трудовой деятельности является одной из важнейших сфер жизнедеятельности людей, а система ценностей, связанных с трудовой деятельностью, определяет отношения человека к труду и отношения человека к человеку на рабочем месте. В данной статье анализируется генезисценностей трудовой деятельности и эволюции взглядов понятия сквозь призму развития экономических концепций и школ, в результате которого были рассмотрены исторические и социальноэкономические аспекты формирования и развития концепции трудовых ценностей. На основе концептуального анализа генезиса и эволюции взглядов на трудовые отношения были определены этапы формирования трудовых ценностей казахов. В статье также представлены результаты анкетного опроса, проведенного в ходе экспериментальной работы по методике Дова Элизура. Қоғамның тарихи даму үрдісiнде пайда болған құндылықтар жүйесi, жеке тұлғалардың қызмет барысында кездесетін ең маңызды мәдени элементі болып табылады және жұмыс орнындағы iс әрекетiне әсер етуi тұрғысынан алып қарағанда өте маңызды. Еңбек ету, адам өмiрiндегi ең маңызды кезеңдердің бiрi болып саналады және әр елдің өкілдерінің еңбек ету барысында қызметке байланысты құндылықтары қалыптасады. Қызметке байланысты қалыптасқан құндылықтар – қызметкерлерге ұжымның мақсат-мүдделерiне жету жолында ненiң дұрыс, ненiң қате екендiгiн көрсететiн жолсерiк болып табылады. Бұл мақаланың басты мақсаты қызметке байланысты қалыптасқан құндылықтардың генезисі және ғылыми көзқарастардың эволюциясы анықтау және талдау. Сонымен қатар, бұл мақалада Дов Элизурдың методикасымен жүргізілген сауалнама қорытындылары да берілген.
Keywords: трудовые ценности; трудовая этика; рынок труда; Казахстан; қызмет құндылықтары; еңбек этикасы; еңбек нарығы; Қазақстан