Трансферт знаний между вузами и предприятиями: позиция компаний. Кәсіпкорындар мен жоғарғы оқу орындары арасындағы білімнің алмасуы: компаниялардың көзқарасы (Вестник КазНУ. Серия Экономическая, 2015)
В данной статье представлены результаты научного исследования, которое проводилось в г. Алматы (Казахстан), направленного на выявление отношения руководства компаний к трансферту знаний в телекоммуникационном секторе. Методом исследования являлся опрос в форме анкетирования. Всего в опросе приняли участие представители 28 телекоммуникационных фирм, что составило 54% выборки. Результаты выявили положительное отношение представителей компаний к трансферту знаний, так как сотрудничество с ВУЗами в области знаний дает компаниям возможность участвовать в совместных разработках новых продуктов или услуг, а также доступ к высококвали фицированным кадрам. Наиболее важными способами передачи знаний, по мнению телекоммуникационных компаний, являются профессиональные публикации и доклады, участие в конференциях и семинарах, а также личные контакты. Однако существует ряд причин, препятствующих обмену знаниями между ВУЗами и телекоммуникационными компаниями. Главным фактором является отсутствие государственной стимуляции компаний, занятых исследованиями и научно-практическими разработками совместно с университетами. Данное исследование, являющееся пилотным, служит опорной точкой для дальнейших работ в этой области.Бұл мақалада Алматы мекемелер өкілдерінің телекоммуникация секторындағы білім трансфертіне көзқарасын анықтау мақсатында жүргізілген ғылыми зерттеудің қорытындылары көрсетілген. Зерттеудің негізгі методы сауалнама түрінде өтті. Сауалнамада жалпы 28 телекоммуникациялық фирма өкiлi қатысты, бұл сауалнаманың 54%-ын құрайды. Қорытындылай келе, осы зерттеу мекеме өкілдерінің білім трансфертіне оңтайлы көзқарасын анықтады. Өйткені білім саласында жоғары оқу орындарымен ынтымақтастық ету – мекемелер үшін жаңа өнім мен қызметтерді бірлесіп әзірлеу және де жоғары білікті мамандарға қол жеткізу мүмкіндігін береді. Телекоммуникациялық мекемелер пікірі бойынша бiлiм берiлуiнiң өте маңызды тәсiлдерiнің бірі кәсiби жариялаулар, баяндамалар, конференциялар, семинарлар және жеке байланыстар болып табылады. Дегенмен,жоғары оқу орындары мен телекоммуникация мекемелерінің арасында өзара білім алмасуында бірнеше кедергілердің бар екендігіне көз жеткізілді. Ең басты факторлардың бірі ЖОО-лармен бірге ғылыми-практикалық және зерттеу жұмыстарымен айналысатын мекемелерге деген мемлекеттiк стимуляцияның жоқтығы болып табылады. Пилоттық болып табылатын аталмыш зерттеу осы салада зерттелетін болашақтағы жұмыстар үшін тіреу болып табылады.
Keywords: трансферт знаний; сотрудничество между ВУЗами и компаниями; телекоммуникационный сектор; Казахстан; білім трансферті; жоғары оқу орындардың және кәсіпорындардың арасындағы ынтымақтастық; телекоммуникация секторы; Қазақстан