Әлемдік және Қазақстан қор нарығы. Мировой фондовый рынок и Казахстан (Вестник КазНУ. Серия Экономическая, 2015)
Мақалада әлемдік және Қазақстандық қор нарығының мәселелері қарастырылған. Әлемдегі қор нарығының дамуы төмен шығындар мен капиталдардың жинақталуы кезінде қаржы активтерінің саудасын қамтамасыз ете отырып, халықаралық экономикалық қатынастар саласында жүреді. Әлемдегі шаруашылық байланыстарының ғаламдануы әлемдік қор нарығын қалыптастырады, ол қаржы ресурстарын әлемдегі капитал нарығындағы сұраныс пен ұсынысқа сәйкес, жинақтау және қайта үйлестіру механизмі ретінде анықталған. Қазақстанның қор нарығы өзінің көлемі бойынша, мемлекет экономикасындағы арақатынасында шағын болып табылады, оның өтімділігі төмен болып қалуда. Қазақстан қор нарығының сыртқы факторларға (халықаралық қаржы) тәуелді болуының күші төтенше шарттарда бағаланған. 2007-2008 жылдардағы ғаламдық қаржы дағдарысының Қазақстанның қор нарығына тікелей және жағымсыз әсері баяндалған. Зерттеу мақсаты дағдарыстық жағдай шарттарында қор нарығындағы тәуекелдерді басқару механизмдерін әзірлеуде қорытындыланады. Жұмысты жүргізу әдістемесі қор нарығындағы тәуекелдерді басқаруды жүйелі қарастыру негізіндегі тұжырымдамалы әдістен тұрады. Зерттеу нәтижелері қор нарығы дамуының бағдарламалы материалдарын әзірлеу кезінде қолданылуы мүмкін.В статье рассматриваются проблемы всемирного и Казахстанского фондового рынка. Развитие фондового рынка в мире проходит в сфере международного экономического отношения, обеспечивая торговлю финансовыми активами во время низких расходов и сборов капитала. Глобализация хозяйственных отношений в мире формирует всемирный фондовый рынок. Это соответсвует спросу и предложению на рынке всемирного капитала финансовых ресурсов и определяется в качестве механизма накопления и повторного соответствия. Фондовый рынок Казахстана, по своей величине в отношении экономики государства, является мелким, его окупаемость остается низкой. Сила за- висимости внешних факторов (Международные деньги) фондового рынка оценена в черезвычайных ситуациях. 2007-2008 годах было отмечено, что глобальная финансовая инфляция напрямую и негативно повлияла на казахстанский фондовый рынок. Целью исследования является приготовление механизмов управления рисков фондового рынка в условиях инфляционных ситуаций. Метод проведения работы состоит из концептуального метода на основе системного рассмотрения управления рисков фондового рынка. Результаты исследования могут быть использованы во время программного материала в развитии фондового рынка.
Keywords: акция; биржа; капиталдандыру; «Халықтық IPO»; қор нарығы; бағалы қағаз; Акция; капитализация; «Народное IPО»; фондовый рынок; ценная бумага