Қазақстандағы моноқалаларды дамыту жəне оларда өндірістік күштерді шоғырландыру мəселелері. Проблемы развития и размещения производительных сил в моногородах Казахстана (Вестник КазНУ. Серия Экономическая, 2015)
Бұл мақалада Қазақстандағы моноқалаларды дамыту мəселелері талданған жəне осы мəселелерді өндірістік күштерді тиімді шоғырландыру арқылы шешу жолдары қарастырылған. Қазақстанда моноқалаларда өндірістің оннан бір бөлігі орналасқандықтан, оларды дамыту урбандалған зоналар мен өндірістік өсу нүктелерін қалыптастырудағы маңыздылығы көрсетілген. Басты назар мемлекеттік моноқалаларды дамыту бағдарламасының жүзеге асуына аударылған. Бағдарламаның артықшылықтары мен қажеттілігі, кемшіліктері мен оларды шешу жолдары ұсынылған. Моноқалалардың анықтамасы мен экономикалық дамуындағы ерекшеліктер көрсетіліп, оларға байланысты өндірістік күштерді шоғырландыру жолдары ұсынылған. Моноқалаларда өндірістік күштерді тиімді шоғырландыру үшін тек əлеуметтік, экономикалық, демографиялық жəне экологиялық мəселелерді шешу жеткіліксіз, сондықтан аталмыш қалалардағы инновациялық жəне білім беру факторларына да баса назар аудару қажеттігі негізделген.В статье рассмотрены проблемы развития моногородов Казахстана и их решения путем эффективного размещения производительных сил. Так как десятая часть всего производства в Казахстане расположена именно в этих городах, развитие моногородов влияет на формирование урбанизированных зон и точек роста. Главное внимание уделено на реализацию государственной программы развития моногородов. Показаны плюсы и минусы данной программы и пути решения. В статье даются определение моногородов и особенности экономического развития, выдвинуты пути размещения производительных сил в соответствии с этими особенностями. Для эффективного размещения производительных сил в моногородах важно не только решение экономических, социальных, демографических и экологических проблем, но и нужно обратить внимание на инновационные и образовательные факторы развития.
Keywords: моноқалалар; өндірістік күштер; агломерация; урбандалған зона; моногорода; производительные силы; урбанизированная зона