Инфраструктура и инструменты финансового мониторинга противодействия поступления теневых доходов. Көлеңкелі кіріске қарсы әрекеттердің қаржылық мониторинг құралдары мен инфрақұрылымы. (Вестник КазНУ. Серия Экономическая, 2015)
В научной статье рассмотрены инструменты по противодействию процессам по легализации и отмыванию денег теневой экономики в Казахстане и в других странах мира. Эффективная система финансового мониторинга как система нейтрализации риска легализации преступных доходов требует тесного взаимодействиямежду всеми уполномоченными структурами как на национальном, так и на международном уровнях. В статье рассмотрена инфраструктура финансового мониторинга по противодействию легализации (отмыванию) доходов, полученных незаконным путем, и финансированию терроризма. В целом для разработки общей стратегии и координации по финансовому мониторингу рассмотрим структуру финансового мониторинга, начиная с международных организаций по противодействию легализации доходов, полученных незаконным путем, и заканчивая департаментом по финансовому мониторингу в крупных городах Казахстана и структурными под-разделениями комплаенс-контроль в банках второго уровня.Мақалада Қазақстан мен басқа да ел экономикасында орын алатын көлеңкелі кіріске қарсы жүргізілетін іс- әрекеттер барысы қарастырылған. Қаржылық мониторингтің тиімділігі қылмыстық жолмен келген кірістерден хабардар болуымен қоса, ұлттық және халықаралық деңгейдегі өкілетті құрылымдармен тығыз байланыста болуында. Мақалада заңсыз жолмен келген кіріс, террорлық іс-әрекеттерді қаржыландыру сияқты іс-әрекеттерге жасалған инфрақұрылымдық мониторинг та орын алады. Қаржылық мониторинг жасау үшін алдымен заңсыз кірістерге қарсы халықаралық ұйымдардың жалпы стратегиясы мен координация құрылымдарынан бастап, Қазақстанның үлкен қалаларындағы қаржы департаменттерінің мониторингін қарастырамыз. Зерттеу тақырыбының өзектілігі, әлемдік қаржы нарығында көлеңкелі кіріс, террорлық іс-әрекеттерге қарсы әрекеттердің қаржылық инфрақұрылымы мен құралдарының жаһандануына орай, біріге отырып екінші деңгейдегі банктерді террорлық іс-әрекеттерді, көлеңкелі, заңсыз кірістерді қаржыландырудың алдын алу болып табылады .
Keywords: инфраструктура; инструменты; финансовый мониторинг; легализация незаконных доходов; международная организация; комплаенс-контроль; инфрақұрылым; құралдар; қаржылық мониторинг; заңсыз кірісті жасыру; халықаралық ұйым; бақылау