(untitled) (Вестник КазНУ. Серия Экономическая, 2016)
В работе рассматривается и анализируется система отбора и карьерного продвижения государственных служащих Великобритании. Государственная служба Великобритании выполняет практическую и административную работу правительства. В ходе исследования опыта Великобритании было установлено, что проведенные административные реформы положительно повлияли на ключевые элементы системы государственной службы: система отбора государственных служащих стала более конкурентоспособной, эффективно функционирует система продвижения по заслугам. Изучение опыта отбора госслужащих показало, что в Великобритании существует 4 основных его этапа: анализ позиции и ее описание, рекрутинг, отбор и прием на работу. Карьерное продвижение госслужащих Великобритании строится на основе карьерной системы с элементами позиционной. Переход к позиционной системе продвижения по государственной службе позволяет применять более гибкие инструменты продвижения на принципах частного сектора. В заключении на основе исследования авторами предоставлены свои предложения для совершенствования системы государственной службы Казахстана. Ғылыми жұмыста Ұлыбританияның мемлекеттік қызметшілерді іріктеу және олардың мансаптық өсіру жүйесі қарастырылады. Ұлыбританияның мемлекеттік қызметі үкіметтің тәжірибелік және әкімшілік қызметін атқарады. Ұлыбританияның тәжірибесін зерттеу барысында жүргізілген әкімшілік реформалар мемлекеттік қызмет жүйесінің кейбір маңызы зор элеметтеріне жағымды әсер еткені анықталды. Атап айтқанда, мемлекеттік қызметке іріктеу жүйесінің бәсекелестікке төзу қабілеті арта түскен, мемлекеттік қызметкерлердің сіңірген еңбегіне байланысты мансабын өсіру жүйесінің белсендігі күшейген. Мемлекеттік қызметке іріктеу тәжірибесін зерттеу нәтижесі, Ұлыбританияда іріктеу негізгі төрт кезеңнен тұратынын, олар: жағдайға талдау жасау, оны сипаттау, іріктеу жүргізу, қызметкерді жалдау болып бөлінетінін көсетті. Ұлыбританияда мемлекеттік қызметкерлердің мансаптық қозғалуы қызметтік элементтері бар мансапты жүйе негізінде жүргізіледі. Мемлекеттік қызметкерлердің мансаптық қозғалуының қызметтік жүйге өтуі оның икемділігін күшейте түседі. Қорытындысында, аталмыш зертеудің негізінде, авторлар тарапынан Қазақстанның мемлекеттік қызмет жүйесін оңтайландыру үшін бірқатар ұсыныстар жасаған.