(untitled) (Вестник КазНУ. Серия Экономическая, 2016)
Статья посвящена вопросам финансовой глобализации, которые усилила влияние международных рынков на осуществление операций кредитования и заимствования резидентами различных стран, что привело к росту международной сети финансовых институтов и корпораций, к повышению доли бизнеса, приходящейся на зарубежные страны, и к фундаментальным изменениям в их системах организации управления финансовыми потоками. В статье перечислены положительные и отрицательные стороны глобализации для стран. К плюсам глобализации относятся: обострение международной конкуренции, экономия на масштабах производства. А к минусам – резко увеличивающийся разрыв между слабыми и сильными странами, деформация финансово-рыночных механизмов, конкуренция, вырождаясь, превращается в свою противоположность. Также в данной статье подробно рассмотрен финансовый рынок Казахстана. В соответствии с Отчетом о глобальной конкурентоспособности за 2013 – 2014 годы Всемирного экономического форума по фактору «развитость финансового рынка» Республика Казахстан занимает 103 место из 148 стран. Наихудшие показатели наблюдаются по показателям «устойчивость банков» (100 место), «финансирование через местный фондовый рынок» (100 место), «индекс законных прав» (101 место). Мақала қаржылық жаһандану мәселелеріне арналған. Қаржылық жаһандану түрлі елдердің резиденттерінің несие алу және қарыз алу операцияларын жүргізуге халықаралық нарықтың әсерін күшейтіп, ол қаржы институттары мен корпорацияларының халықаралық желісінің өсуіне, шетелдердің еншісіндегі бизнес үлесінің артуына, олардың қаржы ағымын басқаруды ұйымдастыру жүйелеріндегі түпкілікті өзгерістерге әкеліп соқты. Мақалада елдер бойынша жаһанданудың оң және теріс жақтары тізбектелген. Жаһанданудың оң жақтары: халықаралық бәсекелестіктің өшігуі, өндіріс масштабтарындағы үнемдеу. Жаһанданудың теріс жақтарына келесі көрсетілгендерді жатқызуға болады: әлсіз және күшті елдер арасында кенеттен ұзаратын үзік орын алады, қаржылық-нарықтық механизмдердің деформациясы, бәскелестік өзінің қарама-қарсы тарапына айналып бәсеңдейді. Сонымен қатар, осы мақалада Қазақстанның қаржы нарығы түбегейлі қарастырылған. Бүкіләлемдік экономикалық форумның 2013 – 2014 жылдарға арналған Жаһандық бәсекеге қабілеттілік бойынша есебіне сәйкес, «қаржы нарығының дамығандығы» факторы бойынша Қазақстан Республикасы 148 елдің ішінде 103-орынға ие болды. «Банктердің тұрақтылығы» (100-орын), «жергілікті қор нарығы арқылы қаржыландыру» (101-орын) көрсеткіштері бойынша ең төмен көрсеткіштер бақыланады.