(untitled) (Вестник КазНУ. Серия Экономическая, 2016)
Стандартизация – это наиболее часто применяемый термин для описания набора специфических характеристик или функций. Однако, когда дело касается интерпретации какого-либо явления с точки зрения важности исламских финансов, стандартизация представляется более сложной. Принципы и постулаты исламских финансов происходят из Шариата, Священного Корана и Хадиса. Основная причина недостатка стандартизации в этой области заключается не в неопределенности источников, а в их интерпретации. В настоящее время отмечается существенный прогресс в том, чтобы сделать исламские законы более глобально и универсально приемлемыми. Организация Учета и Аудита для Исламских Финансовых Учреждений (AAOIFI) как раз занимается разработкой таких принципов. В данной статье обсуждаются вопросы стандартизации в исламских финансах и шаги и способы их адаптации во всем мире для ускорения процесса стандартизации в исламских финансах. Стандартизация ол – өзіне тән сипаттамалары мен қызметтерін суреттеу үшін жиі пайдаланылатын термин. Бірақ, мәселе қандай да бір құбылыстың маңыздылығы ислам қаржысы көзқарасы тұрғысынан пайымдалғанда, стандартизация онан да күрделі болып көрінуі мүмкін. Ислам қаржысының принциптері мен постулаттары Шәриаттан, Қасиетті Құраннан және Хадистен алынған. Стандартизацияның бұл аймақтағы кемшілігінің негізгі себебі олардың қайнарының белгісіздігінде емес, олардың интерпретациялауында. Бүгінгі таңда исламдық заңдарды жаhандау және әмбебапты қолайлы жасау жолында бірталай прогресс байқалады. Есеп және Аудит Ұйымы Исламдық Қаржы мекемелері үшін дәл осы принциптерді дайындаумен айналысып отыр. Бұл мақалада исламдық қаржыларындағы стандартизациялау процестерін жылдамдату үшін исламдық қаржылардың стандартизациялау мәселелері және оларды бүкіл әлемде қалыптастыру бастамалары мен тәсілдері талданады.