(untitled) (Вестник КазНУ. Серия Экономическая, 2016)
Тәуелсіз Қазақстан жаңа экономикалық дәуірге, яғни инновациялық - индустриалды даму сатысына батыл түрде аяқ басты. Болашақта білімге негізделген «ақылды экономика » құру идеясы да бар. Қазақстан кәсіпкерлері шетелдік жаңа ғылыми - техникалық жетістіктерін игеріп, қызметтеріне енгізіп жүр. Мемлекетіміз де өз тарапынан инновациялық саланың дамуы барысына көптеген ынталандырушы шаралар қолданып жатыр. Бірақ сол ғылыми – техникалық жетістіктердің көбісі тек біз үшін ғана инновация, ал өзге дамыған мемлекеттер үшін олар кешегі күн жаңалықтары. Сол себептен тек қана шетел технологиясы мен техникасын игерумен қатар, ұлттық ғылыми – техникалық әлеуетіміздің дамуына жағдай жасап, отандық ғалымдардың ғылыми жетістіктерін өндіріске енгізу басты міндет. Бәсекелік ортада ұлттық экономиканың қуатты болуынқамтамасыз ету еліміздің негізгі ұстанымдарының біріне айналды. Ашық нарықтың басты талабының бірі әрбір тұтынушының нақты қажеттілігін қанағаттандыру деп білсек, онда осы талапқа сай экономика құрылымын жасақтау тағы бір маңызы зор міндет болып қала бермек. Нарықтың үдемелі және өзгермелі сұранысын тез қанағаттандыру инновациялық әдістерді пайдаланумен ғана жүзеге асатыны белгілі. Сондықтан да, ұлттық экономиканың жедел және тұрақты дамуы еліміздегі инновациялық орта мен инновациялық инфрақұрылымның нәтижелі жұмыс істеуіне тікелей тәуелді деуге толық негіз бар. Независимый Казахстан вступил в решающую фазу новой экономической эпохи, инновационной и промышленной разработки. В будущем есть идея создания «умной экономики », основанной на знаниях. Казахстанские предприниматели разрабатывают новые научно- технические достижения и внедряют их. Со стороны государства оказываются различные меры по стимулированию процесса развития инноваций. Но большинство научно- технических достижений для нас являются инновацией, а для других развитых стран это новости предыдущего дня. Поэтому наша главная цель – это изучение иностранных технологий и оборудований, развитие национального научно- технического потенциала. Конкурентная среда стала одним из основных принципов страны, чтобы обеспечить сильную национальную экономику. Одним из главных требований открытого рынка является удовлетворение потребностей каждого клиента, а наша задача – формирование структуры экономики для удовлетворения этих требований с использованием прогрессивных и инновационных методов. Поэтому быстрое и устойчивое развитие национальной экономики, инновационной среды страны и инновационной инфраструктуры напрямую зависит от эффективного функционирования базы.