(untitled) (Вестник КазНУ. Серия Экономическая, 2016)
Қазақстанда жүзеге асырылып жатқан стратегиялық бастамалар мен реформа, еліміздің әлеуметтік және экономикалық институттарын дамытуға бағытталғандығы белгілі. Сонымен бірге, әлеуметтік- экономикалық жаңғырту Қазақстанның таяу он жылдықтағы дамуының басты бағыты, негізі болып табылады. Бүгінгі таңда, өндірістік факторлар дағдарысы мен дүниежүзіндегі саяси ахуал, барлық мемлекеттерге өз салқынын тигізуде. Транзиттік даму кезеңінен өтіп, қалыпты эволюциялану жолына түскен еліміздің алдында қазір күрделі міндеттер тұр. Қазақстан экономикасы келешекте нарықтық жүйенің құрылымдық реформасын сәтті іске асырғанда ғана жетістікке қол жеткізуге болады. Осыны ескере отырып, берілген мақалада әлеуметтік- экономикалық модернизациясының ерекшелігі қарастырылды, экономиканың бәсекеге қабілеттілігін анықтайтын нақты тұжырымдар келтірілді. Сонымен қатар, мақалада шетелдік тәжірибеде қолданылатын әлеуметтік- экономикалық модернизациясы әдіс тәсілдерін зерттеу мен оны қолдану жетістіктері қарастырылды, әртүрлі нарық шартына сай кәсіпорындарының стратегиясын тағайындау ұсынылды. Реализация стратегических приоритетов и реформы в Казахстане направлены прежде всего на развитие социальных и экономических институтов страны. Социально- экономическая модернизация в ближайшие десятилетия станет самым важным направлением Казахстана. Сегодня в мире кризис производственных факторов и состояние международной политики отрицательно влияют на многие государ- ства. Казахстанская экономика достигнет хороших результатов в будущем, если успешно реализует структурную реформу рыночной экономики, которая в нашей стране уже давно поставлена во главу деятельности практически любого предприятия для удовлетворения нужд и потребностей покупателей. Все фирмы, не осознавшие вовремя приоритетность этой постановки, не смогли удержаться в современной конкурентной среде. В связи с этим в настоящей статье раскрываются особенности социально- экономической модернизации. Также в работе рассматривается опыт зарубежных стран по изучению и использованию на практике принципов и методов экономического развития, даны рекомендации по разработке стратегий предприятия.