(untitled) (Вестник КазНУ. Серия Экономическая, 2016)
позиций, рассматриваются трактовки ведущих авторов в области со циального страхования и делаются определенные выводы. Определены общие признаки и виды социального риска как особой разновидности рисков. Определена роль страхования социальных рисков как основ ной части системы социального риск-менеджмента, выявлены основные функции страхования в системе управления социальными рисками. Проанализированы основные социальные риски, закрепленные на законодательном уровне в Республике Казахстан. Рассмотрена динами ка социальных выплат и количества получателей по таким рискам, как утрата трудоспособности, потеря кормильца, потеря работы, потеря до хода в связи с беременностью и родами, с усыновлением (удочерением) новорожденного ребенка (детей), потеря дохода в связи с уходом за ребенком по достижению им возраста одного года. Проанализирована роль Государственного фонда социального страхования в системе уп равления социальными рисками. Мақалада «әлеуметтік тәуекел» категориясына әртүрлі көзқарас тұрғысынан талдау жасалған, әлеуметтік сақтандыру саласындағы зерттеуші белгілі авторлардың тұжырымдамалары қарастырылады және белгілі бір тұжырымдар жасалған. Әлеуметтік тәуекел-менедж мент жүйесінің негізгі бөлігі ретінде әлеуметтік тәуекелдерді сақтан дырудың рөлі анықталған, сондай-ақ, әлеуметтік тәуекелді басқару жүйесіндегі сақтандырудың негізгі функциялары айқындалған. Қазақстан Республикасында заңнамалық деңгейде бекітілген не гізгі әлеуметтік тәуекелдерге талдау жасалған. Еңбек қабілеттілігін жоғалту, асыраушысынан айрылу, жұмысынан босап қалу, жүктілік пен және босанумен, жаңадан туылған баланы асырап алумен байла нысты табысын жоғалту, 1 жасқа толғанша бала күтімімен айналысу сияқты тәуекелдер бойынша әлеуметтік төлемдер мен оны алушы лар саны бойынша динамикасы көрсетілген. Әлеуметтік тәуекелдерді басқару жүйесінде әлеуметтік сақтандырудың Мемлекеттік қорының рөліне жан-жақты талдау жасалған.