(untitled) (Вестник КазНУ. Серия Экономическая, 2016)
Целью данной статьи является освещение вопроса построения стратегий международными компаниями на глобальном рынке, выяв ление методов и условий построения стратегий ТНК в государствах с переходной экономикой на примере автомобильной отрасли. В пос леднее время отмечается тенденция увеличения количества ТНК и их представительств в мире, при этом объем мировой торговли на 80% определяется торговлей ТНК. В связи с этим вопрос изучения факторов, влияющих на выбор стратегии ТНК по выходу на зару бежные рынки, является актуальным на сегодняшний день. Разви тие глобализации и технологический прогресс оказывают влияние на деятельность мировых производителей автомобилей и на опреде ление стратегии этими компаниями на зарубежных рынках. В связи с тенденциями изменения условий конкуренции на мировом рынке теории интернационализации компаний претерпевают изменения и появляются новые теории интернационализации. Осы баптың мақсаты әлемнің нақты көрсетілген өңірлерінде кө лік өнеркәсібі мысалында, өтпелі экономикасы бар елдерде ТҰК стра тегиясын құру әдістері мен шарттарын анықтау, жаһандық нарықта халықаралық компаниялардың стратегиясын құру мәселесін бөлек теу болып табылады. Соңғы уакытта трансұлттық корпорациялар жә не әлемдегі олардың өкілдерінің саны көбеюде, 80% әлемдік сауда көлемі ТҰК саудасында анықталады. Осыған байланысты, шетелдер нарығына шығуға ТҰК стратегиясын таңдауға әсер ететін факторлар ды зерттеу мәселесі, осы күні тиімді болып табылады. Жаһандану және технологиялық прогрестің дамуы әлемдегі автокөлік өндіру шілер қызметіне әсер етеді, айтарлықтай сыртқы нарықтардағы бұл компаниялардың стратегиясын анықтауға әсер етеді. Әлемдік на рықтағы бәсекелестік жағдайындағы үрдістерге байланысты, компа ниялардың интернационалдандыру теориясы өзгертілуде, ал интер националдандыру жаңа теориялары пайда болуда.