(untitled) (Вестник КазНУ. Серия Экономическая, 2016)
В данной статье проведена количественная оценка конкуренто-способности нефтегазовой компании Казахстана с помощью методи ки рейтинговой оценки финансово-экономического состояния. Дан ная рейтинговая оценка позволяет наблюдать за состоянием компа нии в динамике, сравнивать их и определить конкурентоспособность. Финансово-экономическая устойчивость компании представляет со бой непременное условие хозяйственной деятельности компании. В работе проведен расчет оценки конкурентоспособности нефтяной компании Казахстана АО «Разведка Добыча «Казмунайгаз». Резуль таты исследования показали недостаточную конкурентоспособность рассматриваемой нефтегазовой компании. Их работа построена сле дующим образом: представлена Методика рейтинговой оценки кон курентоспособности компании, затем проведен Расчет рейтинговой оценки конкурентоспособности рассматриваемой нефтяной компа нии и в заключении сделаны соответствующие выводы.-Осы мақалада Қазақстандағы мұнай-газ компаниясының бәсе кеге қабілеті бағаланған. Бағалау қаржы-экономикалық жағдайын рейтингтік бағалау әдісі арқылы жасалған. Бұл рейтингтік бағалау компанияның күйінің динамикасын бақылауға мүмкіндік береді және де оны салыстырып, бәсекеге қабілеттілігін анықтауға болады. Ком панияның қаржылық және экономикалық тұрақтылығы оның шаруа-шылық қызметінің қажетті шарты болып табылады. Осы зерттеуде Қазақстанның «ҚазМұнайГаз» Барлау Өндіру» мұнай компаниясының бәсекеге қабілеттілігі есептелген. Зерттеу нәтижелері мұнай және газ компаниясының жеткілікті емес бәсеке қабілетін көрсетті. Ма қала төмендегідей құрылымдалған: компанияның бәсекеге қабілет тілігінің рейтингтік бағалау техникасы келтірілген, содан кейін қа растырылып отырған мұнай компаниясының бәсекеге қабілеттілігінің рейтингі есептелген және соңында тиісті тұжырымдар жасалған.