(untitled) (Вестник КазНУ. Серия Экономическая, 2016)
Одной из наиболее эффективных отраслей агропромышленно го комплекса является отрасль птицеводства, обеспечивающая наи большую отдачу продукции на единицу затраченных материально-технических ресурсов. С экономической точки зрения, основным фактором развития отрасли птицеводства является наличие сбалан сированного рынка. В условиях импортной зависимости совершенствование форми рования отечественного рынка продукции птицеводства является одной из актуальных задач науки и практики, решение которых поз волит насытить рынок диетическими и высококачественными про дуктами питания. Обеспечение населения Казахстана продуктами, в частности продукцией птицеводства собственного производства, яв ляется первостепенной задачей. Вместе с тем существует ряд проб лем в данной отрасли: повышенные издержки на производство мясо птицы и яиц, неразвитость инфраструктуры рынка сбыта, транспорт ная отдаленность поселений от рынков сбыта. Құс шаруашылығы агроөнеркәсіп кешенінің тиімді салаларының бірі болып табылады. Ол өнімнің бір данасына жұмсалған материал ды-техникалық ресурстарға анағұрлым артық қайтарым қамтамасыз етеді. Құс шаруашылығы саласында өндірістің маусымдық сипаты жоқ, сондықтан еңбек ресурстарын пайдалану, табыстың тұрақты деңгейі мен тұрғындарды өніммен үздіксіз қамтамасыз етеді. Экономикалық көзқарас бойынша құс шаруашылығы саласы дам уының негізгі қозғаушы күші тепе-теңдіктегі нарықтың болуы. Импортқа тәуелділік жағдайында отандық құс өнімдері нары ғының қалыптасуын жетілдіру ғылым мен тәжірибенің өзекті мақ саты болып табылады. Оны шешу арқылы нарықты диеталық және жоғары сапалы тамақ өнімдерімен толықтыруға болады. Қазақстан тұрғындарын отандық құс өнімдерімен қамтамасыз ету алғашқы мақсаттардың бірі болып табылады. Сонымен қатар, бұл салаға тиісті мәселелер бар: құс еті мен жұмыртқаларын өндіру шығындарының артуы, өткізу нарығы инфраструктурасының дамымағандығы, өткізу нарығының жергілікті жерден ұзақтығы.