(untitled) (Вестник КазНУ. Серия Экономическая, 2016)
Зеленые технологии являются важнейшими инструментами обеспечения устойчивого развития экономики страны. В этой связи в статье рассмотрены проблемы и перспективы развития зеленых технологий в Республике Казахстан. В первой части исследования авторами было изучено свыше 50 официальных источников информации, содержащих законы, концепции, программы, крупные события и обзоры международных организаций. На основе анализа второстепенных источников была составлена хронология развития зеленых технологий в Казахстане, которая была разделена на несколько основных этапов с учетом ключевых моментов. Также были определены актуальные проблемы и тенденции развития в данной области. С целью проверки правильности составленного анализа было проведено экспертное интервьюирование с 6 опытными специалистами, 2 из которых являются зарубежными. В статье подробно описаны методология и основные результаты исследования. Выводы классифицированы по таким аспектам, как спрос, технологии, человеческие ресурсы, менталитет и перспектива развития, и подкрепляются прямыми цитатами из интервью экспертов. Жасыл технологиялар ел экономикасының тұрақты дамуының бірден-бір маңызды құралдарының бірі болып табылады. Осыған орай, мақалада Қазақстандағы жасыл технологиялардың даму мәселесі мен келешегі қарастырылған. Зерттеудің бірінші бөлігінде авторлар заңдар, тұжырымдамалар, бағдарламалар, елеулі оқиғалар мен халықаралық ұйымдардың шолуларынан тұратын 50-ден аса ресми ақпарат көздерін саралап, талдады. Екінші ретті ақпарат көздерін талдау негізінде Қазақстандағы жасыл технологиялардың даму шежіресі жасалынып, түйінді ерекшеліктеріне қарай бірнеше кезеңге бөлінді. Сонымен қатар, осы саладағы өзекті мәселелер мен саланың даму үрдісі анықталды. Зерттеу нәтижелерінің дұрыс не бұрыстығын анықтау мақсатында 6 тәжірибелі маманнан сұхбат алынды, оның екеуі шетелдік сарапшылар. Мақалада зерттеу әдіснамасы мен зерттеудің негізгі нәтижелері толық сипатталған. Зерттеу қорытындысы сұраныс, технологиялар, адам ресурстары, менталитет және даму келешегі сияқты 5 аспект бойынша топтастырылып, сарапшылардың пікірлерімен дәлелденген.