(untitled) (Вестник КазНУ. Серия Экономическая, 2016)
Авторами рассмотрен опыт государственного регулирования инновационной политики ведущих стран мира в инновационном развитии. Приведены инструменты реализации и методы государственного регулирования инновационной деятельности. В практике выделяют три вида государственного регулирования инновационной деятельности. Опыт Финляндии имеет большое значение, так как он является своего рода пионером в развитии национальной инновационной системы, объединяющей в единое целое науку и производство. Кроме того, интересен опыт инновационного развития Южной Кореи, Индии. Проведен анализ опыта государственной политики формирования и развития инновационных систем и реализации инновационной политики в различных странах мира. Определены меры правительства, которые имели решающее значение для рывка в инновационной сфере. Государство должно выработать и реализовать стратегию, направленную на обеспечение качества экономического роста. Мақалада алдыңғы қатарлы елдердің инновациялық дамуда инновациялық саясатты мемлекеттік реттеу тәжірибелері қарастырылған. Инновациялық қызметті мемлекеттік реттеудің әдістері және жүзеге асыру құралдары келтірілген. Тәжірибеде инновациялық қызметті мемлекеттік реттеудің 3 түрін бөліп көрсетеді. Финляндия тәжірибесінің маңызы зор, себебі ол ұлттық инновациялық жүйенің дамуында түтас ғылым мен өндірісті біріктіретін пионер ретінде табылады. Сонымен қатар, Оңтүстік Корея мен Үндістанның инновациялық дамуының тәжірибесі де қызықтырады. Инновациялық жүйелердің қалыптасуы мен дамуындағы мемлекеттік саясат тәжірибесіне және әртүрлі әлем елдеріндегі инновациялық саясатты жүзеге асыруға талдау жасалған. Инновациялық саланың дамуында шешуші мәнге ие болған мемлекеттік шаралар анықталған. Мемлекет экономикалық өсудің сапасын қамтамасыз етуге бағытталған стратегия қурастыруы және жүзеге асыруы қажет.