(untitled) (Вестник КазНУ. Серия Экономическая, 2016)
В статье рассматриваются вопросы формирования и использования средств Национального фонда РК. Проанализированы состав, структура и динамика прямых поступлений от организации нефтяного сектора, а также направления их использования. Показаны роль и значение трансфертов из Национального фонда в формировании доходной части республиканского бюджета. Обозначены проблемы эффективной деятельности Национального фонда и обеспечения прозрачности механизма формирования и использования доходов, полученных республикой от сырьевых отраслей. Обоснованы некоторые пути эффективного использования средств Национального фонда РК. Мақалада бүгінгі жағдайдағы Қазақстан Республикасының Ұлттық қорын калыптастыру мен оның қаражаттарын пайдалану мәселелері қарастырылып, жетілдіру жолдары дәлелденген. Ұлттық қордың қалыптасу көздерінің құрамы мен құрылымы, олардың динамикасы талданып, келесі жылдар бойынша олардың болжамдық деңгейлері анықталған. Ұлттық қордың қаражаттарын пайдалану бағыттары, олардың тиімділігі мен пайдалану қажеттілігі дәлелденген. Бұл арада республикалық бюджет кірісіндегі трансферттердің рөлі мен мәні көрсетілген. Сонымен бірге, мақалада осы қордың қаражаттарын пайдаланудағы мәселелері анықталып, соларды шешу жөнінде авторлар өз пікірлерін делелдеген.