(untitled) (Вестник КазНУ. Серия Экономическая, 2016)
Безработица – серьезная проблема, которая стоит перед правительством. Уровень безработицы любой страны представляет сложную головоломку. В работе рассмотрены базовые понятия безработицы в экономической системе, описаны основные термины, даны определения и проанализированы причины и последствия безработицы. В статье приведены статистические данные, а также выделены проблемы развития казахстанского рынка труда, факторы влияния на безработицу, социально-экономические последствия безработицы. Также в работе присутствует статистический обзор состояния рынка труда РК. Жұмыссыздық үкімет алдында тұрған ең маңызды мәселе. Кез келген елдің жұмыссыздық деңгейі өте күрделі қиындықтарды алға тартады. Бұл жұмыста экономикалық жүйедегі жұмыссыздықтың негізгі түсінігі, негізгі анықтамалары және жұмыссыздықтың себептері мен оларды шешу жолдары қарастырылған. Мақалада статистикалық мәліметтер көрсетілген, сонымен қатар Қазақстандық еңбек нарығындағы мәселелері, жұмыссыздыққа әсер ететін факторлар және жұмыссыздықтың әлеуметтік экономикалық салдарлары анықталған. Сонымен қатар жұмыста ҚР еңбек нарығы жағдайына статистикалық шолу жасау көрсеткішінің экономикасына әсерін бағалау мақсатында эконометрикалық модельдер құрылды.