(untitled) (Вестник КазНУ. Серия Экономическая, 2016)
Мақала шетелде және отандық кәсіпорындардың бәсекеге қабілеттілігін тұрлаулы қамтамасыз етуге бағытталған мемлекеттік бағ дарламалардың негізінде халықаралық сапа стандарттарына көшу ағымдағы проблемаларды талқылайды. Халықаралық стандарттау сапасын бақылаудың қазіргі заманғы тетігін ең маңызды элементтерінің бірі болып табылады. Қазақстан Республикасының стандарттау жүйесінің халықаралық, өңірлік және ұлттық жүйелерімен үйлестірілген болуы керек және т.б. сапасы мен ауқымын өнімдер, қызметтер мен үдерістерді, адам өмірі мен денсаулығына, олардың қауіпсіздігі, қоршаған ортаны қорғау мен шарттарын тұтынушылардың мүдделері мен мемлекеттік қорғау. В работе рассмотрены актуальные проблемы перехода на международные стандарты качества продукции на основе государственных программ, целью которых является обеспечение устойчивого развития конкурентоспособности казахстанских предприятий как внутри страны, так и за ее пределами. Международная стандартизация является одним из важнейших элементов современного механизма управления качеством продукции. Система стандартизации Республики Казахстан должна быть гармонизирована с международными, региональными и национальными системами и обеспечивать защиту интересов потребителей и государства в вопросах качества и номенклатуры продукции, услуг и процессов, их безопасность для жизни и здоровья людей, охрану окружающей среды и так далее.