(untitled) (Вестник КазНУ. Серия Экономическая, 2016)
Бұл мақалада екінші деңгейдегі банктердің меншікті капиталының бухгалтерлік есебі мен бақылауының банктің қаржылық жағдайы туралы барлық есептікталдау ақпарат негізі ретіндегі мәні мен рөлі қарастырылады. Қазақстан Республикасындағы екінші деңгейдегі банктердің жарғылық капитал, резервтік капитал, бөлінбеген пайда есебінің ерекшеліктері көрсетіледі. Мақалада қаржылық есептіліктің халықаралық стандарттарына сәйкес есептілік дайындауда қолданылатын банктің меншікті капиталы есептіліктерінің негізгі формаларының бірі талданады. Сонымен қатар Базель III стандарттарын әлемдік банктік тәжірибеге және ҚР да енгізу тәртібі берілді. Екінші деңгейдегі банктердің меншікті капиталының жеткіліктілігінің жаңа талаптарына өтудің артықшылықтары мен кемшіліктері айтылады. В данной статье подробно рассмотрены значение и роль бухгалтерского учета и контроля собственного капитала банков второго уровня как основы всей учетно-аналитической информации о финансовом состоянии банка. Автор показывает особенности учета уставного капитала, резервного капитала, нераспределенной прибыли банков второго уровня Республики Казахстан. В статье также изучена одна из основных форм отчетности собственного капитала банка, используемая в банковской практике при составлении отчетности в соответствии с международными стандартами финансовой отчетности. Вместе с тем, в статье дается опыт внедрения стандартов Базель III в разрезе стран, включая РК. Даны перспективы и возможные негативные последствия перехода к новым требованиям достаточности собственного капитала банков второго уровня.