(untitled) (Вестник КазНУ. Серия Экономическая, 2015)
С помощью метода главных компонент были исследованы уровни взаимосвязей между 111 по казателями для 144 стран мира. Исходные данные были разложены на двенадцать компонент, из которых были отобраны два главных компонента. Анализ данных компонент показал, что группы показателей «Институты», «Бизнес» и «Инновации» являются ключевыми факторами повышения конкурентоспособности. К сожалению, данные группы показателей в Казахстане слабо развиты. Необходимо уделить особое внимание данным группам показателей для повышения позиции Казахстана в рейтинге всемирного экономического форума. Басты компоненттер әдісі арқылы 144 мемлекеттің 111 корсеткіштер арасындағы өзара байланыс деңгейі зерттелген. Бастапқы деректер он екі компонентке бөлінді және олардың ішінен екі басты компонент таңдалды. Бұл компоненттердің талдауы «Институттар», «Бизнес» және «Иннова циялар» көрсеткіштер тобы – бәсекелестікті жоғарылатудың басты факторлары екенін көрсетті. Өкінішке орай, бұл көрсеткіштер тобы Қазақстанда нашар дамыған. Қазақстанның деңгейін дүниежүзілік экономикалық форумының рейтингінде жоғарылату үшін, бұл көрсеткіштер тобына ерекше назар аудару керек.