(untitled) (Вестник КазНУ. Серия Экономическая, 2015)
Берілген мақалада инновациялық үдерістерді басқарудың теориялық негіздері қарастырылған. Автор өзінің түсінікті-категориялық аппаратын ұсынды, инновациялық үдерістің және оны басқарудың өзіндік түсінігін келтірді. Инновациялық үдерістің басты субъектілері қарастырылды. Инновациялық қызметті жүзеге асыру барысындағы мемлекет пен кәсіпкерлердің өзара байланысы көрсетілген. Мақалада, сонымен қатар «Инновацияларды басқару» және «Инновациялық үдерістерді басқару» түсініктері қарастырылған. «Инновациялық менеджмент» пен «Инновацияларды басқару» түсініктерінің арасындағы айырмашылықтар мен өзара байланыстар жөнінен өзіндік ғылыми қорытындылары келтірілді. Басқарудың кілтті теориялық негіздерін береді және инновациялар мен инновациялық үдерістерді басқарудың қажеттілігін өзекті етеді. Инновациялық үдерістерді басқарудың авторлық көзқарасы беріледі. Әсіресе инновациялық кәсіпкерлікке баса назар аударылған. Инновациялық кәсіпкерліктің макро және микродеңгейде даму рөлі айқындалған. Инновациялық үдерістерді басқару үшін макро және микро деңгейде ұсыныстар берілген. В данной статье рассмотрены теоретические основы управления инновационными процессами. Автор представил свой понятийно-категориальный аппарат, свое авторское виденье инновационного процесса и управления им. Рассмотрены главные субъекты инновационного процесса. Показана взаимосвязь предпринимателей и государства в ходе осуществления инновационной деятельности. В статье также рассматриваются понятия «Управление инновациями» и «Управление инновационными процессами». Автор делает свои научные выводы по поводу различий и взаимосвязей в понятиях «Инновационный менеджмент» и «Управление инновациями». Дает ключевые теоретические основы управления и актуализирует необходимость управления инновациями и инновационными процессами. Предлагается авторское виденье управления инновационными процессами. Особое внимание уделено инновационному предпринимательству. Показана роль развития инновационного предпринимательства на макро- и микроуровне. Сделаны предложения по управлению инновационными процессами на макро- и микроуровне.