(untitled) (Вестник КазНУ. Серия Экономическая, 2015)
Мақала венчурлық бизнесті ұйымдастыру ерекшеліктерін талдауға арналған. Венчур сөзі, бір жағынан, кəсіпорын, екінші жағынан, тəуекел деген сөзді білдіреді. Бұның мəні – нарықта бұрын-соңды болмаған өнім жасайтын кəсіпорынға үлкен ақша қаражаттарын салу, бұл тəуекелі өте жоғары қадам екені белгілі. Венчурлық бизнес тәуекелділік дәрежесі жоғары ғылыми -техникалық немесе технологиялық бизнес. Венчурлық бизнес іргелі және қолданбалы ғылымнан туындаған және экономикалық дамуда, ғылым мен өндірістің арасындағы буын қажеттілігі ретінде өмірге келді. Бүгінгі таңда, венчурлық бизнес Қазақстанда құрылу фазасында болып отыр.Венчурлық бизнестің басты мақсаты – бір кəсіпкердің қаржылық капиталын жəне екінші кəсіпкердің интеллектуалдық мүмкіндіктерін нақты экономикалық секторда бизнес арқылы қоса отырып, болашақта жаңа компанияның екі кəсіпкерге де пайда əкелуі. В статье рассматриваются теоретические аспекты организации венчурного бизнеса и основы ведения. В этой статье дается обзор этой концепции, рассматривается жизненный цикл новых малых высокотехнологичных компаний, методы организации и финансирования, проанализирован международный опыт в организации бизнеса предприятия.