Қазақстан өңірлерінің әлеуметтік-экономикалық дамуының теңсіздігін еңсеру жолдары (Journal of Economic Research & Business Administration, 2021)
Қазіргі таңда Қазақстан Республикасы өңірлері арасында едәуір өңірішілік әлеуметтік-экономикалық дифференциация жағдайы сақталып отыр. Өңірлердің әлеуметтік-экономикалықдамуындағы теңсіздік, бұл әлеуметтік-экономикалық саясатты жүргізуге, ел экономикасыныңтиімділігіне, елдің тұрақты дамуына айтарлықтай кедергісін келтіреді. Өңірлердің әлеуметтік-экономикалық ассиметриясының қалыптасқан мәселелерін шешу әлеуметтік-экономикалықкеңістікті басқаруда жүйелі тәсілді қалыптастыру мен қолданудан, өңірлік саясаттың заманауиқұралдарын қолданудан, жеке инвестициялық ресурстарды шоғырландыру негізінде өңірлікнарықты реттеу жүйесін құрудан тұрады, бұл бүкіл ел бойынша, сол сияқты жекелеген өңірлерішінде аумақтардың ассиметриясын тегістеуге мүмкіндік береді. Осыған байланысты аумақтардыөңірішілік саралау ауқымын қысқартуға қабілетті аумақтық дамудың өңірлік саясатын жетілдіруқажеттілігі туындайды. Салдары проблемалық аумақтардың пайда болуына әкелетін, өңірлердіңтеңсіздігінің күшеюінің алдын алу, дифференциациясын бағалау және оны төмендету бағыттарынұсыну мақаланың мақсаты болып табылады.Мақалада өңірлердің әлеуметтік-экономикалық теңсіздік мәселелері талданады, өңірлердаму деңгейлері бойынша топтастырылады, мемлекеттің өңірлік саясатын жетілдіру шараларыұсынылады.Теңсіздік мәселелерін зерттеу үшін жүйелік талдау әдістемесі, салыстырмалы талдауәдістері, статистикалық әдістер қолданылды. Зерттеудің эмпирикалық базасын ҚазақстанРеспубликасының Ұлттық статистика бюросының деректері құрады.Түйін сөздeр: өңір, әлeумeттік-экономикaлық дамудағы тeңсіздік, диффeрeнциaция, жaлпыөңірлік өнім, өңірдің әлeумeттік-экономикaлық дамуы.