Өңірдің экспорттық әлеуетін қалыптастыру және дамыту (ҚазҰУ хабаршысы. Экономика сериясы, 2021)
Қазіргі жағдайда ұлттық экономикада сыртқы экономикалық қызметке, атап айтқандаэкспортқа ерекше көңіл бөлінеді. Бұл сыртқы нарықтарға қол жеткізу жөніндегі кедергілердіеңсеру мақсатында экспорт саласында мемлекет тарапынан жүйелі және ауқымды қолдауданкөрінеді. Қазақстанда экспортты мемлекеттік қолдау сыртқы экономикалық саясаттың маңыздықұрамдас бөлігі болып табылады. Экспорттық өнімді ілгерілету және экспорт көлемін ұлғайтуүшін қазіргі заманғы жағдайларда елде экспорттаушылар үшін қолайлы ахуал жасаудан бастапжоғары технологиялық экспорттық өндірісті дамыту үшін ынталандыру шараларына дейінгібірқатар шаралар мен құралдар пайдаланылады. Экспорттық әлеуетті дамытудың арқасындамемлекет қаржы ағындарын ұлғайтуда және осылайша ел экономикасының тұрақты дамуынсақтауға тырысуда. Сонымен қатар, мемлекет тарапынан қолдауға қарамастан, қазақстандықэкспорт құрылымында шикізат тауарларының үлесі өңделген тауарлардың үлесінен асып түседі.Төмендеу үрдісі экспортта да, импортта да байқалады. Қолайсыз динамиканы шикізат бағасыныңтөмендеуі, пандемия салдары, сондай-ақ негізгі валюталар бағамының құбылмалылығы сияқтыфакторлар тудырады. Мақалада авторлар экспортты мемлекеттік қолдаудың отандық жәнешетелдік тәжірибесіне талдау жасады. Мақалада өңірдің экспорттық өнімдерінің маркетингінұйымдастыру мәселелері проблемалардың бірі болып табылатыны атап өтілді. Саудадамаркетинг маңызды рөл атқарады. Отандық өндірушілер ең тартымды маркетингтік шешімдердіңнұсқаларын іздеп, сатып алу мәдениетінің ерекшеліктерін ескеруі керек. ҚР субъектілерініңэкспорттық өнім маркетингін жетілдіру бағыттары ұсынылды.Түйін сөздер: экспорт, сыртқы экономикалық қызмет, экспорттық әлеует, стратегия,экспортты мемлекеттік қолдау, экспорттық өнімнің маркетингі.