Цифрлық экономиканың бухгалтерлік есепке әсері (Journal of Economic Research & Business Administration, 2021)
Цифрлық революция және экономиканың материалсыздандырылуы қазірдің өзіндеорын алып отыр, бірақ бұл бухгалтерлік есепке қандай әсер етеді? Жаңа объектілер менқұралдарды танудың шетелдік тәжірибесі сандық экономиканың жай-күйі талданады. Цифрлықэкономиканың жұмыс істеп тұрған кәсіпорындардың қызметіне қолайлы және қолайсызәсері ашылуда. Атап айтқанда, таратылған тізілім технологиясы (lock-up), крипто-валюта,роботизация, интернет заттар, нарықта бизнесті жүргізу мүмкіндіктерін кеңейту және осықұралдарды пайдаланудың бірыңғай ережелерінің болмауы жұмыс істеп тұрған кәсіпорынғақауіп төндіреді. Осыған байланысты, мақалада «Цифрлық экономика» ұғымдары, бухгалтерлікесептің маңыздылығы және оның цифрлық экономикадағы рөлі; бухгалтерлік есептің теориялықжәне әдіснамалық ережелерін одан әрі дамыту қажеттілігі туралы, бухгалтерлік есепке қатысты«Цифрлық Қазақстан» бағдарламасы шеңберінде табысты іске асырылған мемлекеттік жобалар;және бухгалтерлік қызметтің экономиканы цифрландыруда трансформациясы қарастырылады.Тақырыптың өзектілігі бүгінгі күні бухгалтерлік есепте цифрландырусыз оның одан әрідамуын көре алмайтындығымен байланысты. Бүкіл әлемдегі қалыптасқан жағдай, нақтыпандемия қоғамға тек экономикада ғана емес, барлық салаларда да цифрландыру маңызыныңөткірлігі туралы көрсетеді.Зерттеу әдістемесі. Мақалада құрылымдық, салыстырмалы, сондай-ақ экономикалық-статистикалық талдау әдістері қолданылды. Теориялық және практикалық материалдарзерделенді.Сонымен қатар мақалада сандық экономика және ақпараттық қоғам жағдайында бухгалтерлікесепті жаңғыртудың негізгі бағыттары қарастырылады. Сандық сауаттылық адамның күнделіктіжәне кәсіби қызметінде ақпараттық-коммуникациялық технологияларды қолдана білуі жәнебухгалтер функциясындағы өзгерістер, есептік операцияларға жасанды интеллект қосу, роботтарнемесе деректерді өңдейтін бағдарламалар.Түйін сөздер: цифрлық экономика, цифрландыру, бухгалтерлік есеп, блокчейн, криптовалюта,цифрлық сауаттылық, жасанды интеллект, робот-бухгалтер.