Пандемия жағдайында қонақ үй бизнесіндегі жобалық басқару мәселелері (Journal of Economic Research & Business Administration, 2021)
Жобалық басқару – компанияның тұрақты дамуының алғышарты. Пандемия жағдайындақонақжайлылық индустриясы үлкен зиянға ұшырап, қонақ үйлер дағдарысқа қарсы саясаттарынжасауда жекелеген жобаларды тиімді жүзеге асыруды қолға алуда.Жобаларды басқару бизнесте мақсатқа қол жеткізу құралы ғана емес, компанияныңстратегиялық дамуының тетігі болып табылады. Себебі, кез келген салада стратегиялықмақсаттарға қол жеткізу жекелеген жобаларды тиімді жүзеге асырумен байланысты.Бұл зерттеудің мақсаты – пандемия жағдайында қонақ үй бизнесінің дағдарыстан шығушараларының бір бағыты ретіндегі жобалық басқарудың маңыздылығын негіздеп, қазақстандыққонақ үйлердің қызметіндегі жобаларды басқару құралдарының қолданылу тәжірибесін,жобалық басқарудың кемелдену деңгейін анықтау. Мақалада Қазақстан Республикасы оңтүстікаймақтарының қонақ үйлерінің қызметі қарастырылған. Зерттеу нәтижелері қонақ үйлердегіжобаларды басқарудың тәжірибесі әлі қалыптаспағандығын көрсетті, сәйкесінше тәуекелжағдайында жүзеге асып жатқан жобалардың сәттілігіне нұқсан келеді, сол себепті жобалардыбасқарудың кемелдену моделін бағалау құралы ретінде енгізу қажеттілігі туындайды. Қонақ үйқызметіндегі ең көп қолданылатын құрал таңғы жиналыстар мен кеңестер өткізу болса, азыраққолданылатыны тәуекелдерді айқындау болған, сонымен қатар жоспарлау үрдісі топтарыныңқұралдары бұл салада аса маңыздылыққа ие болған. Іріктеліп алынған құралдар жиынтығы жо-баларды басқару үрдістерінің топтарына біріктіріліп, қонақжайлылық саласына тән жобалардыбасқару тәжірибесі ұсынылған.Түйін сөздер: жобалық басқару, қонақ үй бизнесі, пандемия.