Аймақтардың интеллектуалдық әлеуетін бағалау: зерттеудің методологиялық негіздері (Journal of Economic Research & Business Administration, 2021)
Әлемдегі жаһандану және интеграциялану үрдістері салдарынан білімді қоғамның пайдаболуын байқаймыз. Бұндай білімді қоғамда орнығу үшін Қазақстанда да айтылған қоғамдықалыптастыру қажеттігі туындайды. Мемлекеттің интеллектуалды даму бағытын ұсынғаннанбұрын аймақтардағы зияткерлік әлеуеттің жалпы жағдайын біліп алу қажет. Мақаланыңмақсаты – тәжірибеде жүзеге асырылған зияткерлік әлеуетті бағалау әдістерін зерттеу, олардыңкемшіліктері мен артықшылықтарын талқылау және Қазақстанның аймақтарындағы зияткерлікәлеуетті бағалаудың авторлық әдістемесін ұсыну. Авторлар ұсынатын интегралды көпфакторлыиндекстік әдіс Қазақстан аймақтарындағы зияткерлік әлеуетті білім және ғылым, инновацияжәне әлеуметтік әл-ауқат тұрғысынан бағалауға мүмкіндік береді. Тәжірибе жүзінде зияткерлікәлеуетін бағалау Қазақстан Республикасы аймақтарының типологиясын құрап, бағалаунәтижелері аймақтың зияткерлік әлеуетін дамыту бағыттарын анықтауға мүмкіндік береді.Теориялық тұрғыдан бұл мақала зияткерлік әлеуетті бағалау әдістемесін даярлаудың негізі болаалады. Зерттеу барысында логикалық талдау, талдау мен синтез, жүйелі тәсіл қолданылған.Аймақтың зияткерлік әлеуетін бағалаудың әзірленген әдістемесі аймақтың инновациялықәлеуетінің деңгейін айқындауға, өңірлерді зияткерлік әлеуеттің деңгейімен салыстыруға,Қазақстан Республикасының субъектілерін облыстың зияткерлік әлеуеті деңгейімен саралауғажәне аймақтың адами ресурстарын тиімді пайдалануды ескере отырып, аймақтық дамубағдарламаларын жасауға мүмкіндік береді.Түйін сөздер: зиякерлік әлеует, бағалау әдістемелері, аймақтардағы адами капитал.