Нигериядағы жаһандану, мұнайдан түсетін кірістер мен денсаулық сақтау шығындарын эмпирикалық талдау (Journal of Economic Research & Business Administration, 2020)
Бұл зерттеу жаһандану мен мұнайдан түсетін кірістердің Нигериядағы денсаулық сақтаушығындарына әсерін зерттейді. Зерттеу барысында 1980 жылдан 2018 жылға дейінгі жылдықмәліметтер қолданылды. Айнымалылардың стационарлық деңгейін тексеру үшін бірлік түбірліктест, ал модельді бағалау үшін қателерді түзетудің шектеусіз моделі (UECM) және динамикалыққарапайым кіші квадраттар әдісі (DOLS) қолданылды. Тәуелді айнымалы ретінде денсаулықсақтау шығындары болды, ал түсіндіруші айнымалылар – жаһандану, мұнайдан түсетін кірістер,денсаулық сақтау бағалары, жан басына шаққандағы табыс, өмір сүру ұзақтығы, өлім, урбанизацияжәне сыбайлас жемқорлық. Нәтиже мұнайдан түсетін кірістер Нигериядағы денсаулық сақтаушығындарына ұзақ мерзімді және оң әсер еткендігін көрсетті. Алайда жаһандану ұзақ мерзімдікезеңде кері және маңызды әсерін тигізді, ал қысқа мерзімде маңызды емес. Бұдан шығатынқорытынды – мұнайдан түсетін кірістер де, жаһандану да Нигериядағы денсаулық сақтаушығындарына әсер ететін өте маңызды айнымалылар болып табылады. Үкіметке Нигериядағымедициналық қызметтерге қол жетімділікті жақсарту үшін денсаулық сақтау саласына мұнайдантүсетін түсімді ұлғайту ұсынылады. Сонымен қатар, үкімет экспортты ұлғайту және импорттыазайту арқылы елдің жаһанданудан қалай пайда көретіндігімен жұмыс жасауы керек.