Салықтар аймақтың экономикалық қауіпсіздігін қамтамасыз ету құралы ретінде (Journal of Economic Research & Business Administration, 2020)
Мақалада салықтар мен салық жүйесінің мемлекеттің және оның аймақтық бірліктерініңэкономикалық қауіпсіздігін қамтамасыз етудегі орны, маңызы және функционалдық рөліанықталған; салық саласындағы қауіп-қатерлердің пайда болуының және экономикалыққауіпсіздікке әсер етуінің факторлары көрсетілген. Аймақтың экономикалық қауіпсіздігінқамтамасыз ету мақсатында оның барлық элементтері мен механизмдерінің функционалдыққатынасында тиімді салық саясатын қалыптастыру мен табысты жүзеге асырудың маңыздылығыкөрсетілген. Салық органдарының тиімді бақылау және тексеру қызметі Ресей Федерациясыныңбюджет жүйесінің салықтық түсімдерінің оң динамикасын сақтауға мүмкіндік беретіндігіатап өтіледі, бұл Ресей Федерациясының субъектілері мен тұтастай алғанда мемлекеттіңэкономикалық қауіпсіздігін қамтамасыз етуде маңызды рөл атқарады. Ресей Федерациясымен бір аймақтың салықтық түсімдеріне егжей-тегжейлі талдау жүргізілді, абсолютті жәнесалыстырмалы көрсеткіштер тұрғысынан әр түрлі деңгейдегі салық органдарының бақылау-тексеру қызметінің тиімділігі бағаланды. Авторлар Ресейдегі салық жинау деңгейіне айтарлықтайәсер ететін факторларды анықтады, аймақтағы салықтық түсімдердің өсу бағыттары меншарттарын көрсетті. Сонымен қатар, аймақтың шоғырландырылған бюджетіне салық берешегіназайту тетіктері ұсынылған және дәлелденген, сондай-ақ аумақтың экономикалық қауіпсіздігінқамтамасыз ету мақсатында Орел облысы салық органдарының бақылау-тексеру қызметініңтиімділігін арттырудың ең перспективалық бағыттары туралы авторлық көзқарас бар.