Z-индикаторын қолдану арқылы банктік тәуекелділікті бағалау және оның Қазақстанның өтпелі экономикасының қаржылық жағдайына әсері (Journal of Economic Research & Business Administration, 2020)
Қаржылық тұрақтылықтың өлшемі ретінде банк саласының жүйелік тәуекелін зерттеу жалпысаланың жүйелік тәуекелге қарсы тұруының қаншалықты берік екендігін бағалау нұсқаларыныңбірі болып табылады. Дамыған және дамушы нарықтар үшін бірқатар бағыттар бойыншазерттеулер бар. Бұл зерттеу дамушы өтпелі экономикалы елдер үшін банк саласының жұмысынажалпы сараптама бөлігі болып табылады. Z-score өлшемі арқылы тәуекелдерді бағалау көмегіменбіз мекемелердің және жалпы саланың қаржылық жағдайын бағалауға тырысамыз. Бұл бізгеқаржылық жағдайды және нақты нарықтың көрсеткіштерін зерттеуге мүмкіндік береді. Тағы бірескеретін жайт, сараптама қаржылық дағдарыстан кейінгі кезеңді, саладағы проблемаларға белгілібір макроэкономикалық ауытқулармен, мысалы, оқу мерзімінің арасындағы девальвацияменбайланысты. Бұл әсер ететін факторлар бізге сыртқы және ішкі күйзелістердің банк саласынаәсерін түсінуге көмектеседі. Қаржылық тұрақтылық пен жалпы кірістіліктің, тәуекел жәнесыртқы факторлардың әсерінен дағдарыс және ішкі макроэкономикалық күйзелістердің әсеріменбайланысы – бұл нақты зерттеу қызығушылығының негізгі нүктесі. Зерттеу нәтижелері банктіңмөлшері банктің іс-әрекетінде маңызды, бірақ теріс рөл атқаратындығын көрсетеді. Бұл банксаласының қаржылық жағдайына теріс әсер етеді. Жалпы, қаржылық тұрақтылық өте тұрақсыз;өйткені Z-score өзгеруі тексеру кезеңінде маңызды болып табылады, бұл өтпелі экономика ішкіжәне сыртқы тәуекелдерге өте осал екендігін көрсетеді.