Компанияның тәуекелді басқару жүйесін дамыту. Развитие системы управления рисками компании (Journal of Economic Research & Business Administration, 2016)
Компания шығын жағдайынан шығу үшін тәуекелден қорғану әдістерін дұрыс қолдану керек. Тәуекелдер кәсіпорын жұмысының әртүрлі жақтарына әсер етеді, бұл әсер әдетте кері сипатта болады. Мақалада компанияның ішкі және сыртқы орта факторларының өзгеріс сипатына қарай неғұрлым тиімді тәуекелді басқарудың заманауи әдістерінің классификациясы ұсынылған. Әрбір тәуекелді төмендету әдісі тәуекел деңгейіне әсер ету дәрежесімен және оны жүзеге асыруға кететін шығындар көлемімен ерекшеленеді. Таңдалған әдістің тиімділігі нарықтағы немесе компаниядағы нақты жағдаймен, сонымен қатар тәуекел түрі мен компанияның қызмет ету аясының артықшылықтарымен анықталады. Мақалада компанияға тәуекелді басқару жүйесін енгізудің оң тараптары мен тәуекелді басқарудың avoidance, transference, mitigation, acceptance, тәуекелдерді минимизациялау әдістерінің ерекшеліктері ашылған. В деятельности компании нужно эффективно использовать методы снижения рисков, чтобы избежать больших затрат. Риски влияют на различные аспекты деятельности предприятия. Эффект при этом, как правило, носит негативный характер. В статье предложена классификация современных методов управления рисками, позволяющая обеспечить более эффективное их использование в зависимости от характера изменения окружающей среды и принимаемой руководством политики. Каждый из методов снижения риска отличается степенью воздействия на его уровень в конкретной ситуации, а также необходимыми затратами на их реализацию. Эффективность использования выбранного метода в значительной степени определяется конкретной ситуацией, а также видом риска и отраслевыми особенностями предприятия. В данной статье рассматривается эффективность внедрения системы управления рисками и расскрываются особенности методов снижения рисков, как: avoidance, transference, mitigation, acceptance, минимизация рисков.